Boek
Nederlands

Het boek van Teun

Maria Van Eeden (auteur), Jan Jutte (illustrator)
Titel
Het boek van Teun
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
27 p. : ill.
ISBN
9789048703234

Besprekingen

Het boek van Teun is één van de twaalf 'Kleuters samenleesboeken'. De formule is al langer bekend in het fonds van Zwijsen: op de ene pagina leest een ervaren lezer het verhaal, op de andere pagina leest de kleuter een verhaal in pictogrammen. Deze formule zorgt ervoor dat je kleuters verhalen op hun sociaal-emotionele niveau aan kunt bieden, terwijl je tegelijkertijd hun leeshonger voedt. In dit geval leest de kleuter steeds twee plaatjes, met daarbij het hele woord en het in klanken opgesplitste woord. In het verhaal over Teun is dat steeds het woord Teun, de naam van de draak die de hoofdpersoon is in dit verhaal, gevolgd door steeds een ander woord, waaronder 'haas', 'vuur', 'rook', 'man', 'wei' en 'put'.

Het verhaal gaat over een aandoenlijk draakje, Teun dus, die zich eenzaam voelt en op zoek gaat naar een vriend. Dat lukt echter niet zo goed, omdat hij iedereen afschrikt door de rook en het vuur die uit zijn neusgaten en zijn mond komen. Zo jaagt hij achtereenvolg…Lees verder
Teun is een eenzame draak. Hij wil graag een vriend, maar iedereen is bang voor hem. Dan ontmoet hij de dappere Koen. Deel uit de reeks 'Kleuters samenleesboek'*. De uitgaven zijn bedoeld voor kleuters die zelf willen lezen. De boeken kunnen gebruikt worden samen met een gevorderde lezer. De rechterpagina bestaat uit een plaatje van het basiswoord, in dit geval 'teun' met daaronder steeds een wisselend woord dat gebruikt wordt op de volgende pagina. Elk woord wordt in afzonderlijke letters c.q. lettercombinaties gespeld voor de kleuter. De linkerpagina is voor de gevorderde lezer (AVI-Start). Hier zijn in de korte zinnen meestal eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters gebruikt, met af en toe interpunctie. Het geheel is gezet in een schreefloos lettertype en geïllustreerd met kleurige tekeningen. Op het omslag en de schutbladen staan afbeeldingen uit het boek. Verzorgde uitgave. Vanaf ca. 5 jaar.

Het boek van Teun

Teun is een enge vuurspuwende draak die zich erg eenzaam voelt en graag een vriendje zou willen. Hij vraagt het aan een haas en een paard, maar die rennen doodsbang weg. Ook in de stad zijn ze bang van hem. Iedereen, behalve Koen. De dappere Koen heeft gelukkig ook een oplossing voor dat angstaanjagende vuur. Dit is een leuk verhaal in een klein boekje dat zich richt tot kleuters die graag al zelf willen lezen. De rechterbladzijde is een woordpagina die door het kind gelezen kan worden en bevat onder elkaar twee plaatjes van een woord, de afzonderlijke letters en klanken van het woord en het hele woord. De linkerbladzijde is een voorleespagina die een nauw bij de tekst aansluitende illustratie bevat met eronder een eenvoudig stukje tekst die voorgelezen kan worden. Het verhaal is gemakkelijk te begrijpen en is gebaseerd op herhaling. Een aantrekkelijk concept om samen te genieten van de geneugten van het lezen.


Suggesties