Boek
Nederlands

Het boek van poes

Maria Van Eeden (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
Titel
Het boek van poes
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
27 p. : ill.
ISBN
9789048703227

Besprekingen

Nog voor ze in de eerste klas starten met het grote leesavontuur, tonen de meeste vijfjarigen interesse voor cijfers en letters. Ze 'tekenen' hun eigen naam en die van de gezinsleden, ontdekken letters die ze al kennen in reclameboodschappen en op de etiketten van etenswaren. Vaak kennen ze de tekst in veelvuldig voorgelezen prentenboeken feilloos van buiten en geven ze de indruk dat ze het boek al kunnen 'lezen'. Voor die kleuters zijn de 'samenleesboeken' van Maria van Eeden bedoeld, zoals Het boek van poes, Het boek van de hut en Het boek van de fee. Beurtelings lezen een ervaren lezer en de kleuter zelf een pagina uit het boek. Op de rechterpagina's staan naast een prentje eenlettergrepige woorden die de kleuter vrij snel zal herkennen en memoriseren. De afbeeldingen naast de woorden vind je telkens terug in de grotere illustraties bij de teksten.
De linkerpagina's zijn voorleespagina's. De teksten hier zijn leestechnisch ook nog heel eenvoudig, ze bevatten…Lees verder
Poes zoekt haar jong. Maar ze is haar stem kwijt. Ze vraagt aan allerlei dieren of die haar jong willen roepen, maar telkens komt hun eigen jong aangerend. Deel uit de reeks 'Kleuters samenleesboek'*. De uitgaven zijn bedoeld voor kleuters die zelf willen lezen. Ze kunnen gebruikt worden samen met een gevorderde lezer. De rechterpagina bestaat uit een plaatje van het basiswoord, in dit geval 'poes' met daaronder steeds een wisselend woord dat gebruikt wordt op de volgende pagina. Elk woord wordt in afzonderlijke letters c.q. lettercombinaties gespeld voor de kleuter. De linkerpagina is voor de iets gevorderde lezer (AVI-Start). Hier zijn in de korte zinnen meestal eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters gebruikt, met af en toe interpunctie. Het geheel is gezet in een schreefloos lettertype en geïllustreerd met kleurige tekeningen. Op het omslag en de schutbladen staan afbeeldingen uit het boek. Verzorgde uitgave. Vanaf ca. 5 jaar.

Het boek van Poes

Poes is haar stem kwijt en dat is heel vervelend, want ze zoekt haar jong. Ze krijgt hulp van een hond, een kip en een koe. Wanneer zij roepen, klinkt het wel luid genoeg, maar natuurlijk is het niet het jong van poes dat dan komt aangelopen. Gelukkig weet de boer raad. Dit is een leuk verhaal in een klein boekje, dat zich richt tot kleuters die graag al zelf willen lezen. De rechterbladzijde is een woordpagina die door het kind gelezen kan worden en bevat onder elkaar twee plaatjes van een woord, de afzonderlijke letters en klanken van het woord en het hele woord. De linkerbladzijde is een voorleespagina die een nauw bij de tekst aansluitende illustratie bevat met eronder een eenvoudig stukje tekst die voorgelezen kan worden. Het verhaal is gemakkelijk te begrijpen en is gebaseerd op herhaling. Een aantrekkelijk concept om samen te genieten van de geneugten van het lezen.


Suggesties