Boek Nederlands

Het stenen matras : negen vertellingen

Margaret Atwood (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler)

Het stenen matras : negen vertellingen

Margaret Atwood (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler)
Genre:
Bundel korte fantasierijke verhalen vol zwarte humor en horror, waarin veelal eigenzinnige oudere personen centraal staan.
Titel
Het stenen matras : negen vertellingen
Auteur
Margaret Atwood
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stone mattress
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
286 p.
ISBN
9789044628432 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Onderkinnen keuren

Margaret Atwood schreef verhalen over ouder worden. Toch zijn de meeste vertellingen in de bundel Het stenen matras levendig en grappig.

Zesenzeventig is de Canadese Margaret Atwood inmiddels, maar haar energie is onverminderd.Het stenen matras is een collectie verhalen over ouder worden. Verwacht geen melancholisch gemijmer, zo een schrijver is Atwood niet: ze trekt de komische registers open.

De eerste drie verhalen, samen goed voor ruim honderd bladzijden, gaan over dezelfde personages: een man, twee vrouwen. Ooit verliet hij, een aanstormend dichterstalent, de een voor de ander. Nu zijn ze allemaal hoogbejaard.

De verlaten vrouw is een beroemde fantasyschrijfster. Constance Starr begon ooit met haar monsterverhalen om de poëet te onderhouden. Nu organiseren wetenschappers conferenties over haar werk, ontvangt ze fanmail over de weergave van draken in haar verhalen. Kersverse weduwe Starr hoort in het openingsverhaal haar man tegen haar praten op dezelfde dwingende toon die hij ook bij leven aansloeg. De dode man schaamde zich een beetje om de 'liefhebberij' van zijn vrouw, om de met de draken en trol…Lees verder

‘Vertellingen’ en geen verhalen noemt de bekende Canadese auteur (1939) de negen teksten in deze kloeke bundel. Die term roept volgens haar een wereld op van ‘volksverhalen, sprookjes en de verhalenverteller van weleer’. Diverse teksten doen inderdaad denken aan sprookjes (zij het duistere), andere hebben raakvlakken met specifieke genres als fantasy en horror, onder andere doordat de hoofdpersonen in twee van de verhalen schrijvers in deze genres zijn, maar ook door het voorkomen van kabouters, een vampier en een ‘gevriesdroogde bruidegom’. In de meeste verhalen staan eigenzinnige oudere personen centraal. Zij proberen na jaren nog rekeningen te vereffenen in de relationele sfeer, of worden, zoals in het slotverhaal ‘De oudjes in de fik’, het slachtoffer van de jonge generatie die resoluut de ouderen opruimt. De eerste drie verhalen hangen samen doordat hierin dezelfde personages optreden, de overige zes staan los. Vlot lezende, zeer originele verhalen die vooral plezieren door de s…Lees verder