Boek Nederlands

Assepoester en zoon

Lydia Rood (auteur), Mark Janssen (illustrator)

Assepoester en zoon

Lydia Rood (auteur), Mark Janssen (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
In de reeks:

1 exemplaar beschikbaar

Hein stoft de schilderijen in het kasteel af. Dan komen ze plotseling tot leven. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Assepoester en zoon / Lydia Rood ; tek. van Mark Janssen
Auteur
Lydia Rood
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
42 p. : ill.
ISBN
90-276-7675-5

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Etterbeek

zondag: Gesloten
maandag: 13:00 - 18:00
dinsdag: Gesloten
woensdag: 12:00 - 19:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: 13:00 - 19:00
zaterdag: 10:00 - 13:00

Adres

Oudergemlaan 191
1040 Etterbeek
(Toon op kaart)

Contactgegevens

02 648 01 76
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Aanwezig
Uitgave
Zwijsen, 2004
Plaats in de bib
Jeugd | Verhalen 8+ (blauwe bolletjes)
ROOD

Besprekingen

Deze acht nieuwe 'Spetter'-boeken hebben gemeen dat ze beginnen bij een herkenbare passage uit het leven van een kind, waarbij gevoelens steeds op de voorgrond staan, maar dan uitgroeien tot originele fantasieverhalen, niet te lang en daardoor toegankelijk. 'Spetter' is het dolfijnenfiguurtje dat de reeks kenmerkt. Op een van de laatste dubbele pagina's van elk boek wordt in elk geval 'iets' gedaan met dolfijnen dat aansluit bij het verhaal. De 'Spetter'-boeken hebben een gecontroleerd AVI-niveau, opgenomen in de 'Leeslat' achteraan op de flap.

In dit 'moderne sprookje' wonen moeder en zoon in de keuken van een groot kasteel waarvan ze de kamers poetsen. De zoon noemt zijn moeder lachend 'Assepoester', tot hij er via een plumeau waarmee hij de figuren op de vele schilderijen in het kasteel tot leven kan wekken, achterkomt dat zijn mama eigenlijk de kasteelvrouw is. Het is niet evident om de verhaallijn goed te volgen, want de fantasie van de lezers wordt stevig aangesproken. De…Lees verder
Hein en zijn moeder wonen in de keuken van een kasteel waar ze op passen. Elke zaterdag poetsen ze de kamers. Als Hein met een plumeau de portretten poetst, komen deze tot leven en vertellen hun verhaal, behalve dat ene portret van het Wilde Kind, dat niets zegt. Hein ontrafelt het geheim van het kind en wie de eigenares van het kasteel is. Leuk verhaaltje waarin, met de nodige humor, fantasie en werkelijkheid probleemloos in elkaar overlopen. Prettige opmaak door gebruik van een duidelijk lettertype, brede marges en ruime regelafstanden. De vele, vaak paginagrote, zwartwitillustraties passen goed bij de kasteelsfeer. Veel dialoog met af en toe een moeilijk woord (minnares, verfomfaaid) en soms wat plechtstatig taalgebruik door de portretten. Harde aantrekkelijk gekleurde kaft. Aardig boekje voor kinderen vanaf ca. 8 jaar die al beschikken over een behoorlijke leeservaring.

Over Lydia Rood

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Rood studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 koos Rood definitief voor het schrijverschap.

Haar eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. In 1990 won ze de Vlag en Wimpel voor haar boek Maanzaad en in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons gewonnen. Anansi's web verscheen in 2006 opnieuw als Dans om het zwarte goud en werd eervol vermeld door de Zoen-jury en…Lees verder op Wikipedia