Boek
Nederlands

Rik en de voertuigen

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Rik en de voertuigen
×
Rik en de voertuigen Rik en de voertuigen

Rik en de voertuigen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Rik reist met de trein, rijdt mee op de tractor en mag met oom Jan mee naar de bouwplaats. En wat doet poes Sam allemaal? Prentenboek met elf thematische zoekplaten rond voertuigen, met eenvoudige zwartomlijnde kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vervoermiddelen, Tellen
Titel
Rik en de voertuigen
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789002255519 (hardback)

Besprekingen

Rik en de voertuigen van Liesbet Slegers is een zoekboek. De formule is bekend: op elke tekening bevinden zich Rik en zijn poes. Aan de kleuter de opdracht om hen eerst te vinden.
De elf zoekplaten zijn elk op een dubbele pagina weergegeven en stellen het thema voertuigen centraal. De trein, de boerderij en op het water zijn populaire decors voor de jonge lezer, maar verfrissend is dat Liesbet Slegers binnen deze settings ook minder voor de hand liggende voertuigen behandelt. Een brandweerauto, een betonmolen en een vuilniswagen wisselen af met een skateboard en een caravan.
De tekeningen zijn redelijk simpel, met eenvoudige lijnen. Dit maakt dat peuters de scène snel herkennen. Ook kenmerkend voor Slegers' stijl zijn de felle kleuren, die zeer bekende voorwerpen direct doen opvallen: een rode appel, rode bloemen enz. De kleurrijke zoekplaten lijken door de grote felle vlakken wel vol, maar blijven door het perspectief en de compositie overzichtelijk.
Bij elke plaat st…Lees verder
In dit vrolijke, ruim opgezette prentenboek is peuter Rik te zien in elf herkenbare situaties rond allerlei voertuigen. Zo ziet Rik (veilig aan de hand van een volwassene) brandweermannen aan het werk, vaart hij in een boot op zee en mag hij bij oom Jan in de cabine van de betonmolen. In het park ziet hij weer heel andere vervoermiddelen, zoals een skateboard, step en… de auto van de ijscoman! Op elke dubbele pagina is een ander tafereel te zien in grote, omkaderde prenten in heldere kleuren die vrijwel de gehele bladspiegel beslaan. De eenvoudige figuren zijn zwartomlijnd, speels en met vaart getekend. Ze hebben allemaal ronde gezichten en een simpel stipje of streepje toont de gezichtsuitdrukking. Onder iedere prent staan zes zoekopdrachten, in een speelse blokletter, waarbij de lezer rechtstreeks wordt aangesproken. Een terugkerende vraag betreft poes Sam, die op elke plaat te vinden is. Ook wordt de lezers gevraagd om te tellen en kleuren te benoemen. Achterin zijn de antwoorden o…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia