Boek
Nederlands

Roos & Anders

Kristien Dieltiens (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)

Besprekingen

Kristien Dieltiens neemt het in haar boeken op voor de verschoppelingen van de samenleving. Ook in Roos & Anders komt Dieltiens op voor al wie anders is. Het jongetje Anders stottert en wordt daar flink mee gepest. Op een dag ontfermt hij zich over een bijzonder ei, het vierde ei van een vreselijke draak. Daaruit breekt het roze draakje Roos, dat al net zo anders is als Anders zelf. In zijn zorg voor Roos wint Anders aan zelfvertrouwen. Hij zet de pestkoppen een hak en wint het mooiste meisje van de klas voor zich. Zoals eerdere pestverhalen die op de relatie kind- draak steunen, steekt dit fantasierijke verhaaltje 'bijzondere' kinderen een hart onder de riem. Seppe van den Berghe, zoon van de auteur, vult met zijn uitdrukkingsvolle, stripachtige illustraties treffend de speelse sfeer van dit verhaal aan. [Jet Marchau]
Anders is een beetje anders dan de meeste jongens. Hij is niet stoer en als hij zenuwachtig is, stottert hij. Drie klasgenoten doen niets liever dan hem flink pesten. Als hij de zorg voor een echt draakje krijgt, keren de kansen. Het draakje is ook anders dan zijn soortgenoten. Alleen kijkt hij wat gemotiveerder naar de dingen. Daardoor wordt het leven een stuk leuker voor Anders. Het probleem van Anders wordt op een speelse manier uitgebeeld. Zijn naam blijkt aanleiding tot leuke woordspelingen, evenals het woord draak. Komisch is de manier waarop moeder Draak naar haar kroost kijkt. De moeder van Anders reageert een stuk minder positief op haar zoon. Gelukkig is opa Anders er nog om de jongen wat meer zelfvertrouwen te geven. Geestige zwart-wittekeningen maken het boek extra aantrekkelijk. De zwart-witte omslagtekening heeft een toetsje rood. Net als de rode schutbladen past dit prachtig bij de inhoud van het boek. Vanaf ca. 8 jaar.

Roos & Anders

Anders heeft zijn naam niet gestolen. Hij is anders dan de andere kinderen, hij stottert soms en anderen lachen hem uit. Op een dag zetten drie jongens hem letterlijk in zijn blootje. Op zoek naar zijn kleren, vindt Anders nog iets: een roze ei. Wat Anders al snel ontdekt, is dat het een vierde drakenei is, een ei waarvan niemand goed weet wat eruit te voorschijn zal komen. Anders hoopt op een grote enge draak, die zijn tegenstanders het leven zuur kan maken. Maar als op een dag de schaal van het ei breekt, komt er een uiterst schattig, roze draakje tevoorschijn. Niets om bang van te zijn … Anders gaat met het draakje op verkenning in de wereld en hoe verder ze komen, hoe meer het draakje groeit en groeit. Totdat het groot genoeg is om een angstaanjagende (zij het dan roze) draak te zijn … Eind goed, al goed: het draakje wordt Anders bondgenoot in de strijd tegen zijn pesters en het brengt hem ook samen met Violet, het meisje waarop Anders stiekem verliefd is. ‘Roos en Anders’ bren…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia

Suggesties