Boek
Nederlands

Verdriet is drie sokken

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator), Thijs Borsten (componist)
Gedichten en versjes over onderwerpen als verdriet, liefde en blijdschap. Meer dan de helft van de versjes is op de cd te beluisteren. Voorzien van paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Verdriet is drie sokken
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Componist
Thijs Borsten
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
86 p. : ill. + cd
ISBN
9789047700760

Besprekingen

De Nederlandse kinderboekenweek over poëzie heeft er niet alleen voor gezorgd dat er heel wat nieuwe bundels voor kinderen verschenen, maar ook dat dichters bloemlezingen uit eigen werk op de markt brachten. In Verdriet is drie sokken verzamelt Koos Meinderts zowel oude als nieuwe gedichten van hemzelf. De bundel telt vijf afdelingen, met telkens zeven versjes.

De eerste afdeling draait rond dichten, lezen, woorden en wat ze kunnen oproepen. Soms word je even gecharmeerd door een vondst, maar in de meeste gedichten is het spel met woorden gekunsteld of flauw. In 'Mooie woorden' bv. klinken veel regels helemaal niet mooi. Zo is de ongewone woordorde in volgende regels niet functioneel en dient die vooral om te rijmen: "Het doosje raakte vol / en de dichter raakte leeg. / Hij deed het doosje open, / de dichter voortaan zweeg." De opsommingen en het woordspel in 'Ik schrijf ze op' zijn gezocht: "dat ik nog houer hou dan hou / van de allerjouste jou."

De tweede afdel…Lees verder
De intrigerende titel van deze mooi verzorgde dichtbundel voor kinderen is direct ook de titel van het eerste liedje dat op de bijbehorende cd staat. De verzamelbundel zelf bevat 35 oude en nieuwe gedichten, zeven per thema. De thema’s van de gedichten zijn niet nieuw, maar wel op een originele manier vormgegeven. Ze zijn daardoor herkenbaar en verfrissend tegelijk. Onderwerpen als verdriet, blijdschap, liefde en rouw worden heel concreet gemaakt in een stijl die ook ruimte voor verbeelding openlaat. Er zijn ook gedichten over onder andere schrijven, woorden, lezen, de nacht, spelen, herfst, zomer en winter. De kleurenillustraties, die steeds een dubbele pagina beslaan, zijn sfeervol. Ze ondersteunen de teksten goed, maar zijn niet erg spannend, op een enkeling na (bv. ‘Koen is dood’ en ‘Opa Dommel’). De tekenstijl is vrijwel overal hetzelfde, wat overigens wel voor een bepaalde eenheid zorgt. De verschillende muziekstijlen van de 21 liedjes op de cd* en de stemmen van Harry Jekkers e…Lees verder

Verdriet is drie sokken

‘Verdriet is drie sokken’ is letterlijk en figuurlijk een klein pareltje, zo’n boekje om eeuwig en drie dagen te koesteren. Korte, lieve, door hun eenvoud vaak aangrijpende gedichtjes die een scala van onderwerpen aansnijden, gaande van liefde en rouw over de seizoenen tot het spelen met lettertjes; het zit er allemaal in. Soms ontlokken ze je een glimlach, een andere keer laten ze je stilletjes achter, zoals bijvoorbeeld in het ontroerende ‘Koen is dood’, over de dood van een klasgenootje. Waar de gedichten van Koos Meinderts je op de een of andere manier steeds weten te beroeren, zo zijn de tekeningen van Annette Fienieg louter ondersteunend. Er valt niet meteen iets op aan te merken en door in één volgehouden stijl te tekenen zorgen de illustraties ook voor een zekere rust, maar ze raken de lezer niet, zoals de gedichtjes dat wel plegen te doen. Misschien wordt de aandacht juist daardoor wel volledig naar de tekst getrokken en daar kunnen we niets op tegen hebben. De bijbehorende c…Lees verder

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties