Boek
Nederlands

Het sneeuwmeisje

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
+1
Het sneeuwmeisje
×
Het sneeuwmeisje Het sneeuwmeisje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een sneeuwmeisje valt uit de lucht. De winterkoningin wil een dochter en roept de sneeuwgeest aan om haar leven in te blazen. Ze is dolgelukkig en noemt het meisje Engel. Maar ze weet niet dat de sneeuwgeest Engel eigenlijk zelf wil houden.
Titel
Het sneeuwmeisje
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
[44] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de musical De winterkoningin van Koos Meinderts voor Jeugdtheater Hofplein
ISBN
9789047704263 (hardback)

Besprekingen

Dit sprookje valt met de deur in huis: we zien een (sneeuw-)koningin met open armen en een meisje dat van ijs lijkt. Blijkbaar werd dit meisje net geboren, gevallen uit de hemel. De koningin weet meteen dat dit meisje haar dochter moet zijn, het kind waar ze al zo lang van droomt. Op dit eerste blad vernemen we ook meteen dat de diepste wens van de koningin is dat het meisje tot leven komt.
In haar wanhoop roept de koninging vervolgens de sneeuwgeest aan die het meisje tot leven wekt, maar er meteen ook voor zorgt dat zij voor eeuwig in zijn macht blijft. Moeder en dochter zijn dolgelukkig, het meisje krijgt de naam Engel en de mooiste kamer van het paleis. Ze heeft een handvol hobby's, maar dansen doet ze het liefst; ze danst voor iedereen op het paleis en natuurlijk ook voor haar moeder. Het sneeuwkind wordt een vrolijk meisje, alleen ’s avonds is ze soms erg bang. Maar dan is er gelukkig haar moeders lied, waarin de koningin belooft dat alles weer goed komt.
Op een avon…Lees verder
De auteur schreef dit verhaal oorspronkelijk voor een jeugdmusical ('De Winterkoningin', opgevoerd in 2008 en 2009), maar deze uitgave bewijst dat het zich ook uitstekend leent voor een verhaal in prentenboekvorm. Het verhaal leest als een klassiek sprookje en doet denken aan een Russissch volksverhaal over een sneeuwpopmeisje dat tot leven komt, maar soms ook aan Sneeuwwitje. Het gaat over de winterkoningin die hevig verlangt naar een dochter. Wanneer ze het sneeuwmeisje ziet, geboren uit een sneeuwvlok, herkent ze in haar de dochter die ze nooit heeft gehad. Ze vraagt de sneeuwgeest het meisje, dat tot dan toe slechts een meisje van sneeuw is, tot leven te wekken. Dit doet hij, maar wel onder voorwaarden: het meisje is van hem. Het sneeuwmeisje, Engel genoemd, en haar moeder leven een gelukkig leven, totdat de sneeuwgeest haar komt halen. Het boek bevat mooie sfeervolle prenten. Vooral die van de sneeuwstorm nodigen uit om langer naar te kijken. Er is ook een digitale, voorgelezen v…Lees verder

Het sneeuwmeisje

Als op een dag de winterkoningin een meisje ziet gevormd uit sneeuw weet ze meteen dat dit de dochter is waarnaar ze reeds lange tijd verlangt. Met hulp van de sneeuwgeest slaagt ze erin haar dochter tot leven te wekken en 'Engel' komt bij haar in het paleis wonen. Na een tijdje komt de sneeuwgeest Engel echter terughalen. Het meisje slaagt erin de geest te verslaan en belandt op haar vlucht in het huis van de gastvrije Limp en diens vriend de gans Zilver. Samen vatten ze de zware tocht door de koude en sneeuw aan om Engel terug thuis te brengen. Onderweg loopt het voor Zilver helemaal mis, maar dankzij zijn vleugels raakt Engel weer thuis.
Dit hartverwarmende verhaal is gebaseerd op 'De winterkoningin', een musical geschreven door de auteur van dit boek. Het verhaal doet sprookjesachtig aan met enige tragiek en een prachtig slot. Enige nostalgie en melancholie zijn op hun plaats. De kleurenkeuze in de illustraties is bijzonder.

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties