Boek
Nederlands

De liedjesalmanak : lente & zomer

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator), Thijs Borsten (concept)
+1
De liedjesalmanak : lente & zomer
×
De liedjesalmanak : lente & zomer De liedjesalmanak : lente & zomer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Oude en nieuwe liedjes en een gedichtje bij elke maand in de lente en de zomer. Over o.a. de zomertijd, Koningsdag, de avondvierdaagse en het strand. Met liedjes op cd en grote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 7 jaar.
Onderwerp
Lente, Zomer
Titel
De liedjesalmanak : lente & zomer
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Concept
Thijs Borsten
Uitvoerder
Peer De Graaf Leine
Uniforme titel
De liedjesalmanak : lente & zomer
Taal
Nederlands
Parallelle titel
De liedjesalmanak
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2014
68 p. : ill. + cd
ISBN
9789047615811 (hardback)

Besprekingen

Een fris en vrolijk liedjesboek, dat moeten de makers van De liedjesalmanak voor ogen gehad hebben. Na het boek over de herfst en winter verschijnt een bundel met 24 liedjes over de lente en zomer, met veel bloemen, jonge dieren, feestdagen als Vaderdag of Pasen, de laatste schooldag of een vakantie naar Marokko of een tochtje naar het strand.
De bundel bevat een mix van volledig nieuwe liedjes, nieuwe teksten op bestaande melodieën (als ‘Vader Jacob’), klassieke versjes met enkele nieuwe coupletten (‘Knollen-knollenland’) en twee ongewijzigde klassiekers (‘Groen is gras’ en ‘Kom mee naar buiten allemaal’).
Koos Meinderts, die de nieuwe teksten schreef, kent zijn vak: de teksten lopen lekker, zijn klankrijk en worden slechts zelden ontsierd door rijmdwang of opvulsels voor het metrum. De kortste liedjes zijn meteen raak, zoals het volgende meiversje: ‘Mei, mei / wat zie jij er prachtig uit. / Het regent roze blaadjes / en het hagelt fluitenkruid.’ Klanknabootsingen e…Lees verder
De 24 liedjes over lente en zomer zijn in dit boek ingedeeld naar de maanden maart tot en met augustus. Samen met de eerder verschenen ‘Liedjesalmanak herfst en winter’* (2013) is het jaar rond. Steeds wordt gestart met een gedichtje over die maand. Koos Meinderts heeft het daarin over geuren en kleuren in de lentemaanden en de zon en zomersproeten in de zomermaanden. Na die gedichtjes volgen liedjes passend bij de maand, die allemaal op de bijgevoegde cd te horen zijn. Ze worden gezongen door volwassenen en speels begeleid door onder andere slagwerk, accordeon, viool, fluit en trompet. De liedjes zijn een mix van al bestaande versjes zoals ‘In een groen knollenland’ en nieuwe liedjes op melodieën van Thijs Borsten. Soms heeft Meinderts aan de oude vertrouwde liedjes zelf een couplet toegevoegd. Er is geen muzieknotatie opgenomen. De gebeurtenissen in de natuur krijgen aandacht, maar ook culturele dagen en gebeurtenissen, zoals Koningsdag, 4 en 5 mei, vader- en moederdag en de avondvi…Lees verder

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties