Boek
Nederlands

Bij ons in de familie

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
+1
Bij ons in de familie
×
Bij ons in de familie Bij ons in de familie
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een meisje dat mooi kan zingen, stelt haar muzikale familie voor. Maar waarom vieren ze eigenlijk feest? Prentenboek met vrolijke kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Familie, Muziek
Titel
Bij ons in de familie
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789047706670 (hardback)

Besprekingen

Een meisje dat mooi kan zingen, stelt in dit rijmende prentenboek haar muzikale familie voor. Annette Fienieg schilderde op elke rechterpagina een portret van een familielid. Links zie je hen op een paginavullende prent in actie op hun instrument. Op de portretten dragen alle familieleden een feesthoedje. Waarom, wordt duidelijk op de laatste pagina’s: daar loopt de hele familie in optocht en al musicerend naar oma, die honderd wordt. De vierregelige gedichtjes zijn in grote, zwarte, schreefloze letters bij de portretten afgedrukt, de naam van het familielid heeft een kleurtje gekregen. Alle gedichtjes hebben het rijmschema abcb. Soms zijn ze vrij eenvoudig en rechttoe rechtaan, soms springt er een uit door een leuke taalvondst, zoals de ‘schots en scheve liedjes’ die oom McDonald op zijn doedelzak speelt. De kleurrijke, vrolijke illustraties en de speelse taal van Koos Meinderts leveren opnieuw een feestelijk prentenboek op. In dezelfde opzet verschenen eerder ‘Bij ons in de straat’ …Lees verder

Bij ons in de familie

Op muzikale wijze wordt een familie voorgesteld. Allemaal kunnen ze wel iets bijzonders als het op muziek maken aankomt! Vandaag is er extra reden tot feest want de moeder van oma wordt op de kop af honderd jaar.
Een erg sfeervol boekje waarin de meest voorkomende familieleden op rijm de revue passeren: mama, papa, tante, oom, broer, ... Uiteraard hebben ze steeds een link met muziek. Zo speelt de baby op een rammelaar, de mama harp, het neefje ‘zaag’ en ga zo maar door. Het zijn zeker niet de meest voor de hand liggende instrumenten die gekozen worden.
Het is het derde boek in de reeks van ‘Bij ons in ...’ De illustraties voelen warm aan, net zoals de sfeer in een familie hoort te zijn. Ook hebben ze een retro-trekje. Opa Klaas lijkt naar mijn gevoel iets te veel op een tuinkabouter en Ouwe Opoe te veel op Conchita, de huishoudster van Sinterklaas. Maar algemeen beschouwd, vind ik het een geslaagd boekje over een muzikale familie.

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties