Boek
Nederlands

Rechtop met Obi en Odette : kinderrechten

Kolet Janssen (auteur), Emy Geyskens (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Odette leert op school over de rechten van kinderen. Vooral het recht op een eigen mening spreekt haar aan. Ook komt ze in actie voor een jongen in Afrika. Prentvertelling met kunstzinnige kleurenillustraties met informatie over de rechten van het kind. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Rechtop met Obi en Odette : kinderrechten
Auteur
Kolet Janssen Emy Geyskens
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2017
25 p. : ill.
ISBN
9789059243071 (hardback)

Besprekingen

Odette leert op school over de internationale rechten van kinderen, ondermeer over het uiten van je mening. Het jonge meisje brengt de kennis meteen in de praktijk wanneer papa haar verjaardagsfeest aan het voorbereiden is. Tevens helpt Odette, samen met haar klasgenoten, om de school van hun leeftijdgenoot Obi in Afrikaans Benin te laten repareren. Obi heeft immers ook recht op onderwijs. De vrij uitgebreide tekst bestaat uit relatief korte zinnen in de tegenwoordige tijd die de gedachten en gevoelens van zowel de meester als van de kinderen begrijpelijk en speels verwoorden; er zijn vele identificatiemogelijkheden. De leesbaarheid wordt verhoogd door de dialogen en de vele kunstzinnige kleurrijke prenten op veelal een witte achtergrond over enkele en dubbele pagina's. Samen levert dit een levendige bladspiegel. De tekst staat in een vrij dunne donkergroene letter met schreef en is rechts niet uitgelijnd. Achterin de prentvertelling (A4-formaat) zijn de artikelen van het Kinderrechte…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia

Suggesties