Boek
Nederlands

Wie durft?

Katrien Vandewoude (auteur), Irma Ruifrok (illustrator)
Hannes moet zonder vriendje op kamp; de meiden vinden hem maar een lafaard en een slap jochie. Vanaf ca. 7 jaar.
Extra onderwerp
a5
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Wie durft?
Auteur
Katrien Vandewoude
Illustrator
Irma Ruifrok
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
37 p. : ill.
ISBN
9789044804690

Besprekingen

De 'Robijnreeks', een nieuwe reeks leesboekjes van uitgeverij Clavis en de Nederlandse Educatieve Uitgeverij Delubas telt twaalf titels, telkens vier boekjes op AVI3-, AVI 4- en AVI 5-niveau. De verhalen zijn dus bedoeld voor kinderen die al vrij vlot eenvoudige meerlettergrepige woorden en al wat langere, complexe zinnen kunnen decoderen. De meeste lezertjes bereiken deze niveaus in de loop van het tweede leerjaar. In elk boekje sluiten tekst en illustraties mooi op elkaar aan. De zinnen klinken vlot en natuurlijk. Samen met de overzichtelijke lay-out en de beperkt gehouden tekst op één bladzijde, zijn dit belangrijke kenmerken met het oog op de doelgroep.

In Een vriend (AVI 4) loopt Fien verdrietig met een pijnlijke arm naar huis. Rik gaf haar zomaar, zonder reden een harde stomp. Met de poes op schoot begint ze aan haar huiswerk. Plots vliegt er een steen met een papier eromheen door het raam. Het is een berichtje waarin iemand die zich 'je vriend' noemt, aan het meis…Lees verder
Als Hannes zonder vriendje op kamp moet, laat hij zich door een aantal vlotte meiden voor hun karretje spannen. Zij vinden hem maar een slap jochie. Maar als een van de meiden voor straf in het donker buiten wordt gezet, is hij de enige die haar gezelschap durft te houden. Toegankelijk verhaal voor beginnende lezers (AVI 5) waarin de antiheld juist een flinkerd blijkt te zijn. Een inleefbare situatie wordt in eenvoudige goed leesbare zinnen verteld. De kleurige tekeningen geven een mooi beeld van het kwetsbare jongetje dat het aanvankelijk niet redt tegenover de bijdehante meiden. Vanaf ca. 7,5 jaar.