Boek
Nederlands

Vrienden

Katrien Vandewoude (auteur), Xavier Truant (illustrator)
+1
Vrienden
×
Vrienden Vrienden
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Het is herfst. Kat is de vriend van Mus. Dat is fijn. Maar dan komt Poes. Kat vindt Poes leuk. Maar dat vindt Mus niet leuk. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Vrienden
Auteur
Katrien Vandewoude
Illustrator
Xavier Truant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
91 p. : ill.
ISBN
9789058389367 (hardback)

Besprekingen

Veertien verhaaltjes voor beginnende lezers over de vriendschap tussen Kat en Mus, die zich afspelen in de herfst. Als een buurtpoes verdwaalt, wordt ze opgevangen door Kat. Kat is weg van de mooie maar veeleisende poes, dit tot groot ongenoegen van de jaloerse Mus. De pratende dieren gedragen zich natuurlijk en af en toe menselijk (koken, schrijven). Inhoudelijk gebeurt er niet veel in de verhaaltjes, maar het geheel wordt 'opgeleukt' door woordgrapjes. Door de donkere kleuren doen de illustraties vrij somber aan. De eenvoudige tekst bevat alleen eenlettergrepige woorden en veel aanhalingstekens vanwege de talrijke korte dialogen. Elke zin begint op een nieuwe regel. Speelse opmaak door de afwisseling van witte pagina's met zwarte tekst en paarse pagina's met witte tekst. Ruime marges; korte tekstblokken; gedrukt in een schreefloos lettertype. Verzorgde uitgave met mooi, stevig papier. Eerder verscheen over Kat en Mus een deeltjes over de zomer*. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

De wereld van Kat en Mus. Vrienden

Twee vrienden, Kat en Mus, genieten als huisdieren van een goed, eenvoudig leven. Hun baas, die nergens op de voorgrond treedt, geeft hen alle vrijheid om hun wel ongewone kameraadschap te beleven. Een kat en een vogel als dikke vrienden, het is inderdaad ongezien. Als spelbreker is daar plots Poes, een mooie en verleidelijke kattin, verdwaald en op zoek naar onderdak. Zij draait de verliefd wordende Kat moeiteloos rond haar vinger. Dat Poes een verwende, arrogante lastpost is, dringt slechts moeizaam tot hem door. Liefde maakt blind. Mus ziet het met lede ogen aan. Zij voelt zich aan de kant geschoven en vreest voor zichzelf. Het nijvere vogeltje merkt tijdens een van haar vluchten een affiche op, die Poes als vermist opgeeft. Meteen organiseert Mus een repatriëringactie voor Poes, waarna zij en Kat elkaar opgelucht weer treffen. Het hele verhaal, dat zich over veertien hoofdstukjes uitstrekt, wordt slim gedragen door een verbindend tijdselement: de herfst. Heel wat verhaalelement…Lees verder