Boek Nederlands

Het geluid van vallende dingen

Het geluid van vallende dingen

Genre:
Antonio Yammara ontmoet Ricardo Laverde, die een geheim met zich meedraagt. Wanneer Laverde wordt vermoord, gaat Yammara op onderzoek uit. Zijn zoektocht leidt hem terug tot de Colombiaanse drugshandel in de jaren zeventig.
Titel
Het geluid van vallende dingen
Auteur
Juan Gabriel Vásquez
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El ruido de las cosas al caer
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2012
270 p.
ISBN
9789056724382 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Na zijn werk speelt de jonge docent rechten Antonio Yammara graag een potje carambole in een van de rokerige biljartzalen in het centrum van Bogotá. Regelmatig wordt hij er uitgedaagd door ene Ricardo Laverde, een zwijgzame man van middelbare leeftijd. Op een dag toont Laverde Yammara een cassettebandje en vraagt hem of hij toevallig een plek kent waar hij het in alle rust kan beluisteren. Yammara neemt Laverde mee naar het Casa de Poesía, het voormalige huis van fin de siècle-dichter José Asunción Silva, waar literatuurliefhebbers zich in zachtleren zetels nestelen en door koptelefoons naar oude poëzieopnames luisteren. Laverde overhandigt zijn cassette aan de uitbaatster, zet de koptelefoon op, leunt achterover, sluit de ogen en begint te luisteren. Yammara droomt ondertussen weg bij een van Silva’s gedichten. Wanneer hij opkijkt, ziet hij Laverde in tranen zitten.           
Het eerste hoofdstuk van Het geluid van vallende dingen culmineert in deze intrigerende scène. Q…Lees verder
De verteller ontmoet Ricardo Laverde, een man met een verleden. Hij vertelt wat hij te weten komt over zijn leven, nadat zij beiden op straat zijn neergeschoten en Laverde dood is. Hij reconstrueert het leven van de man die zijn vriend was en met wie hij bijna samen gestorven was. In dat levensverhaal weerspiegelt zich de opkomst van de narco-maffia die in de jaren negentig de Colombiaanse samenleving ging domineren. De setting is Colombiaans, maar via het verhaal van de Amerikaanse vrouw van Laverde, is het perspectief toch vaak dat van een (Amerikaanse) buitenstaander. Bekroond met de Premio Alfaguara 2011, een van de belangrijkste prijzen voor Spaanstalige romans. Daarvoor maakte de Colombiaanse schrijver (1973) al indruk met de romans ‘De informanten’ en ‘De geheime geschiedenis van Costaguana’ Normale druk, volle bladspiegel.