Boek Nederlands

De vorm van ruïnes

1 exemplaar beschikbaar

De zoektocht naar de ware toedracht rond twee politieke moorden die de Colombiaanse geschiedenis van de twintigste eeuw hebben bepaald.
Titel
De vorm van ruïnes
Auteur
Juan Gabriel Vásquez
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La forma de las ruinas
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2017
514 p.
ISBN
9789056725655 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Etterbeek

zondag: Gesloten
maandag: 13:00 - 18:00
dinsdag: Gesloten
woensdag: 12:00 - 19:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: 13:00 - 19:00
zaterdag: 10:00 - 13:00

Adres

Oudergemlaan 191
1040 Etterbeek
(Toon op kaart)

Contactgegevens

02 648 01 76
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Aanwezig
Uitgave
Signatuur, 2017
Plaats in de bib
Volwassenen | Romans
VASQ

Besprekingen

Poëtische waarheid

Eind 2012 keerde de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez na zestien jaar Europese 'ballingschap' terug naar Bogotá. Zelf had hij daar niet zo veel zin in, maar vrouw en kinderen drongen aan. Gelukkig maar, want die terugkeer leverde opnieuw een meesterwerk op.

Juan Gabriel Vásquez groeide in de jaren tachtig op in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, op dat moment de meest gewelddadige metropool ter wereld. Hij was amper 23 toen hij, in 1996, zijn land vaarwel zei om aan de Sorbonne Latijns-Amerikaanse literatuur te gaan studeren. In Europa wilde hij zijn droom waarmaken: schrijver worden. Maar dat schrijverschap kwam niet meteen van de grond en hij belandde in een zware existentiële crisis. Een bevriend bejaard echtpaar nodigde hem uit voor een weekend op hun landgoed in de Belgische Ardennen. Het geplande weekend werden negen maanden en zijn eerste verhalen speelden zich af tijdens dat verblijf.

In zijn nieuwe roman, De vorm van ruïnes , laat Vásquez een van zijn personages genadeloos afrekenen met die oude, ‘brave’ Belgische verhalen. ‘Terwijl het thuisfront kampt met een burgeroorlog die meer dan twintigduizend doden per jaar eist, een terrorismeprobleem dat je nergens anders in Lati…Lees verder

Een roman die teruggrijpt op drie beruchte politieke moorden uit de twintigste eeuw: die op Rafael Uribe in 1914 en Jorge Eliécer Gaitan in 1948 in Colombia en die op John F. Kennedy in Dallas in 1963. Wat verbindt al deze moorden met de gebeurtenissen in New York van 11 september 2001? In deze vuistdikke roman haalt de auteur (Colombia, 1973) diverse complottheorieën aan en legt hij nooit vermoede verbanden, zonder zelf partij te kiezen. Hij laat het aan de lezer om conclusies te trekken. Uribe en Gaitán zijn belangrijke politieke figuren uit de Colombiaanse geschiedenis. De moord op Gaitán wordt door velen gezien als het voorspel voor de instabiele periode van guerrilla’s, paramilitairen en drugsbendes waar Colombia vanaf de jaren zestig in verwikkeld raakte. Dit alles wordt op boeiende wijze gereconstrueerd. Dit is de zesde roman van Vásquez. In 2011 won hij voor 'El ruido de las cosas al caer'* de Alfaguara prijs, alsmede diverse andere prijzen voor de Engelse vertaling.

Over Juan Gabriel Vásquez

Juan Gabriel Vásquez (Bogota, 1973) is een Colombiaanse schrijver van romans, korte verhalen en essays. In 2011 ontving hij de Premio Alfaguara voor zijn roman "El ruido de las cosas al caer" ("Het geluid van vallende dingen")

Vásquez woonde achtereenvolgens in Bogotá, Parijs en de Belgische Ardennen. Daarna vestigde hij zich in Barcelona. In 2012 keerde hij terug naar Bogota.

Werken

  • Persona (novelle, 1997)
  • Alina Suplicante (roman, 1999)
  • Los amantes de Todos los Santos (kortverhalen gesitueerd in de Belgische Ardennen, 2001)
  • Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte (Biografie van Joseph Conrad, 2004)
  • Los informantes (roman, 2004)
  • Historia secreta de Costaguana (roman, 2007)
  • El arte de la distorsión (essays, 2009)
  • El ruido de las cosas al caer (roman, 2011) (bekroond met de Premio Alfaguara)
  • L…Lees verder op Wikipedia

Suggesties