Boek
Nederlands

De vreselijke tweeling

Jozua Douglas (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
De vreselijke tweeling
×
De vreselijke tweeling De vreselijke tweeling
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als de vader van de ondeugende tweeling Max en Lot door een toverdrankje in een hond verandert, gaan de kinderen op zoek naar tovenaar Kranak Borovski. Zou hij hun vader kunnen helpen? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Tweelingen
Titel
De vreselijke tweeling
Auteur
Jozua Douglas
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2014
189 p. : ill.
ISBN
9789026135750 (hardback)

Besprekingen

Uitermate grappig (voorlees)boek waarin – na 'De verschrikkelijke badmeester'* (2012) – het fenomeen 'verschrikkelijk' of 'vreselijk' opnieuw op hilarische wijze onderzocht wordt. Max en Lot de Leeuw (tweeling) zijn de hoofdpersonen in een verhaal waarin een aantal ingrediënten op slimme wijze gemixt worden: Max en Lot zijn altijd in voor grappen; hun vader heeft het druk op zijn fabriek, waar hij met mijnheer Spruit probeert een nieuw haargroeimiddel te fabriceren; moeder De Leeuw haat haar kinderen, heeft smetvrees en bezit in Alice een sloofje dat van ochtend tot avond moet poetsen en de vreselijke tweeling in toom houden; een toverdrank die een mens in een hond kan doen veranderen… Het verhaal wordt met veel vaart en dialoog verteld, in korte, dynamisch geïllustreerde hoofdstukken. Op het moment dat hun vader in een hond is veranderd en Max en Lot in contact proberen te komen met tovenaar Kranak Borovski, kun je als lezer niet meer stoppen met lezen: spanning en komische sketches …Lees verder

De vreselijke tweeling

De tweeling Max en Lot zijn in veel opzichten verschillend. Niet enkel is Max een jongen en Lot een meisje, ze hebben beiden totaal andere talenten. Zo kan Lot fantastisch acteren en is Max de grootste 1-aprilgrappenmaker uit de wijde omgeving. Toch hebben ze ook een gemeenschappelijk kenmerk: ze vinden het leuk om hun moeder voor de gek te houden. Dat is niet zo moeilijk want zij lijdt aan smetvrees. Ze is als de dood voor hun vieze, vuile, smerige grappen en al zeker helemaal als haar vriendinnen op visite komen. Ze zou niet liever hebben dan dat haar kinderen verdwenen of zo.
De vader van Lot en Max is er vaak niet, want die heeft een fabriek voor haargroeimiddeltjes te runnen. Hijzelf is zeer trots op zijn weelderige bos haar op zijn hoofd, die bovendien lijkt uit te zwermen over de rest van zijn lichaam. Zelfs zijn vingers zien er zeer harig uit!
Op een dag, als hun moeder hen weer eens naar hun kamer gestuurd heeft, krijgt Max een heel vreemd mailtje binnen. Vanaf da…Lees verder

Over Jozua Douglas

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Maike Douglas

Jozua Douglas (Eenrum, 1977) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn bekendste serie is Costa Banana.

Biografie

Jozua Douglas is geboren in Groningen (1977). Hij debuteerde als dichter op het 32e Poetry International festival in 2001. In 2009 verscheen zijn prentenboek De Kusjeskrokodil en andere lieve nachtbeesten'. Loes Riphagen verzorgde de illustraties. In 2012 debuteerde hij met het jeugdboek De verschrikkelijke badmeester, waarvoor hij de Hotze de Roosprijs ontving. Met De gruwelijke generaal (2015) en De ongelooflijke Ravi Ravioli (2016) won hij de Pluim van de Kinderjury. Eind 2017 werd Douglas door de CPNB gevraagd het Kinderboekenweekgeschenk, De Eilandenruzie, voor 2018 te schrijven.

Douglas is de broer van kunstschilder Daniel Douglas. Hij woont en werkt in Wijk bij Duurstede

Bibliografie

Suggesties