Boek
Engels

Heart of darkness

Joseph Conrad (auteur)
Een Engelse scheepskapitein krijgt in 1890 opdracht in Congo, het privé-protectoraat van de Belgische koning, de verbindingen te onderhouden tussen de verschillende faktorijen aan de rivier en ziet daar de uitwassen van het kolonialisme.
Titel
Heart of darkness
Auteur
Joseph Conrad
Taal
Engels
Uitgever
Harmondsworth: Penguin, 1988
120 p.
ISBN
0-14-043168-3

Besprekingen

De roman is een sterk symbolische raamvertelling: een onbekende verteller vertelt wat zijn scheepsmaat Charlie Marlow vertelde op een avond toen ze voor anker lagen in de monding van de Theems, wachtend op het keren van het tij. Marlows avonturen tijdens een tocht over de Kongostroom laten zien dat de zogenaamde menselijke beschaving erg kwetsbaar is: volgens de auteur is ieder mens in staat te veranderen in een monster als er geen enkele remming en controle is door een sociale omgeving. De reis naar de donkere binnenlanden van Afrika is hier dan ook een reis naar de donkerste binnenkant van de menselijke geest. Pocket met een modern omslag; normale druk en smalle bindmarge.

Over Joseph Conrad

Joseph Conrad (Berdytsjiv, 3 december 1857 – Bishopsbourne, 3 augustus 1924) was een Pools-Engelse roman- en prozaschrijver. Hij werd geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in Berdytsjiv, Rusland (tegenwoordig Oekraïne). Zijn romans gaan veelal over het gevaarlijke leven op zee en over exotische plaatsen.

Levensloop

Conrad werd in 1857 geboren in Berdytsjiv (tegenwoordig in de Oekraïne) en groeide op in een verarmde Poolse adellijke en patriottistische familie. Zijn vader, Apollo Korzeniowski, schreef politiek getinte toneelstukken en vertaalde werken van auteurs als Charles Dickens, Victor Hugo en Shakespeare vanuit het Engels en Frans.

In 1861 werd Josephs vader verbannen naar Vologda, en de kleine Joseph en zijn moeder gingen mee. Vanwege de slechte gezondheid van moeder en het extreme klimaat in Vologda kreeg het gezin in 1865 toestemming om naar Tsjernihiv te verhuizen, waar moeder Ewelina Korzeniows…Lees verder op Wikipedia