Boek
Nederlands

De Aleph en andere verhalen

Jorge Luis Borges (auteur), Barber van de Pol (vertaler)
Keuze uit het dichterlijke werk van de Argentijnse schrijver (1899-1986) met vertaling en annotaties.
Titel
De Aleph en andere verhalen
Auteur
Jorge Luis Borges
Vertaler
Barber van de Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Historia universal de la infamia ; Ficciones ; El Aleph
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
438 p.
ISBN
9789023458104 (hardback)

Besprekingen

Deze uitgave bevat het bekendste werk van de Argentijnse schrijver (1899-1986), de verhalenbundels 'Wereldschandkroniek', 'Fantastische verhalen' en 'De Aleph', in hun oorspronkelijke ordening en in een congeniale vertaling. Het is een heruitgave van het eerste deel van het verzameld werk uit 1998, met een nieuw voorwoord van Hafid Bouazza. De verhalen combineren fantastisch verhaal en filosofisch essay en zijn een uitkomst voor wie in filosofie geïnteresseerd is, maar niet zo goed tegen het vakjargon kan. Gebonden, leeslint; vrij kleine druk.

Over Jorge Luis Borges

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (Buenos Aires, 24 augustus 1899 – Genève, 14 juni 1986) was een Argentijns dichter, essayist en schrijver van korte verhalen. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde hem 'de grootste Spaanstalige schrijver sinds Cervantes'. Zijn werk is van bepalende invloed geweest op de opkomst van de Latijns-Amerikaanse literatuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Leven en werk

Vroege leven

Borges werd geboren in een welgesteld middenklassegezin in Buenos Aires. Zijn vader was hoogleraar Engels en van zijn moeder kreeg hij al vroeg zijn eerste literaire teksten te lezen. Op zijn zevende jaar vertelde hij zijn vader dat hij schrijver wilde worden en deze is hem daarin vervolgens altijd blijven steunen. In 1914 ging het gezin naar Europa en vestigde zich, na Parijs en Ita…Lees verder op Wikipedia