Boek
Nederlands

Er komt een baby bij

John Burningham (auteur), Helen Oxenbury (illustrator)
+1
Er komt een baby bij
×
Er komt een baby bij Er komt een baby bij
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongetje (ik-figuur) mijmert samen met zijn moeder over de baby die in de herfst zal komen. Hij fantaseert over alle dingen die de baby later misschien wel gaat doen. Prentenboek met kleurenillustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Er komt een baby bij
Auteur
John Burningham
Illustrator
Helen Oxenbury
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
There's going to be a baby
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2010
[46] p. : ill.
ISBN
9789025748470 (hardback)

Besprekingen

Mama vertelt haar zoontje dat er een baby bij komt. Wat zal hij later worden? Kok, kunstschilder, tuinman, dokter of iemand die werkt in de dierentuin, op een schip of bij een bank? Misschien is het beter als de baby helemaal niet komt! Maar na maanden wachten wordt het jongetje (ik-figuur) toch nieuwsgierig om de baby te zien. De dialogen geven treffend de mijmeringen van mama en de kinderlijke logica van het jongetje weer. Hij staat eerst argwanend tegenover de baby, maar stilaan verandert zijn houding. Naarmate de seizoenen vorderen - van winter tot herfst - wordt de buik van mama groter. In dit grote, vierkante prentenboek hebben de illustraties zachte kleuren en een heldere belijning. De fantasieën van het jongetje over wat de baby zal worden, zijn weergegeven als stripplaatjes op dubbele pagina's in een ander, fijn gerasterd kleurenpalet. De tekstblokken geven de dialogen tussen moeder en kind weer, elk in een verschillende blauwtint. Het wachten op de komst van een nieuw broert…Lees verder

Er komt een baby bij

Het verhaal begint wanneer mama aan haar kind vertelt dat er een baby bij komt. Daarop volgt er een dialoog tussen mama en kind. Het kind heeft veel vragen bij de nieuwe baby: hoe gaan we hem noemen, zal het een jongen zijn of een meisje en wat zal de baby later worden? Rond deze laatste vraag wordt verder het hele verhaal uitgebouwd. We zien een scenario van de baby die kok is, tuinman, schilder, schipper, dierenverzorger, bankier … Dit alles krijgen we te zien door de ogen van de kleuter.
Naast deze vragen, die grappige taferelen opleveren, stelt de kleuter ook de vraag of de baby niet gewoon weg kan. “We hebben hem toch niet nodig”.
Met dit verhaal kaart de auteur een thema aan dat heel realistisch is voor kinderen die er een broer of zusje bij krijgen. Ze zijn nieuwsgierig maar ze zijn ook bezorgd. Zal mama mij ook nog graag zien? Zal mama ook nog tijd hebben voor mij?
Wanneer mama en de kleuter samen mijmeren over wat de baby later zal worden, krijg je grappige …Lees verder