Dondersteen : roman

Dondersteen : roman
Besprekingen
Een deugniet in de navel van de wereld
Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Op autobiografisch schrijven kon je Johan de Boose tot voor kort zelden betrappen. Maar in de roman annex roadnovel Dondersteen brengt hij nu een liefdevolle hommage aan zijn vader, 'meervoudig kleinburger' en amateurwetenschapper.
Wereldreiziger Johan de Boose (°1962) doet niets liever dan jagen op 'de spoken van een plek'. Om ze een literaire injectie toe te dienen. Of om er een meeslepend reisverhaal uit te puren. Dodelijk onrustig wordt de Oost-Europa-verslaafde als hij te langdurig aan zijn honk zit gekluisterd.
Ook in zijn nieuwe roman Dondersteen wordt er fanatiek geëxploreerd en rondgezworven, zij het ditmaal richting onherbergzame, verweerde landschappen in het zuidwesten van de VS, de 'navel van de wereld'.
Maar uiteindelijk reist De Boose vooral naar de labyrinten van het geheugen. Hij graaft gloedvolle herinneringen op aan zijn vader, Robert Jean-Marie de Boose, vijftien jaar geleden gestorven. De leraar technisch tekenen was een onberispelijk maar eenzelvig man. 'Een meervoudig kleinburger', 'een verzamelaar van mineraalmonsters', een 'tuinier met strohoed', een 'bloemenonderzoeker in bermuda', zo typeert hij hem.
Reizen deed de man amper. 'Hij reisde in zijn hoofd, …Lees verder
Gestolde bliksem
De Vlaamse schrijver Johan de Boose probeert zijn vader te doorgronden in een roman vol zinnen als aanzwellend onweer. In Dondersteen is niets alleen maar wat het lijkt, overal zit méér achter.
Raap een steen op uit uw tuin of het park, en voilà, u houdt de geschiedenis van de wereld in uw hand. Niet te verwarren met die van de méns, met al z'n oorlogjes en epidemietjes, nee, in uw hand ligt de samengebalde saga van de planeet Aarde. Waarom zou je je druk maken om het nietige hier en nu, als je de geschiedenis van miljarden jaren kunt oppakken? Zoiets moet de vader van de Vlaamse schrijver Johan de Boose gedacht hebben. Als Rob de Boose niet boven zijn stenencollectie hing, was hij bezig in zijn tuin, zijn zelfgeschapen universum vol uitgekiende flora, of bestudeerde hij de sterren. Maar het liefst reisde hij de wereld over. In gedachten, met de National Geographic in zijn hand. Zijn studeerkamer kwam hij zelden uit.
Zoon Johan heeft zich juist ontpopt als beroepsreiziger; we kennen De Boose (1962) van zijn reisverhalen uit landen als Kroatië, Rusland en Polen - en natuurlijk van Het vloekhout, waarin een stuk hout door de wereld én de ges…Lees verder
Ode aan een afstandelijke vader
Johan de Boose schrijft intens en precies over zijn vader: een man die in zijn kamer de aarde bereisde.
Wijze, warme, onkreukbare vaders, van die vaders waar de kinderen later vol bewondering aan terugdenken, die zijn niet dik gezaaid in de literatuur. De onvergetelijke Atticus Finch uit 'To Kill a Mockingbird' schiet me te binnen, en Samuel Hamilton uit 'East of Eden', hoewel dat een bijfiguur is.
Je zou gaan denken dat dit soort vaders niet echt bestaan, of dat ze niet interessant genoeg zijn om over te schrijven. Dat klopt dus niet, want nu is er 'Dondersteen', de nieuwe roman van Johan de Boose. Met liefde en precisie schrijft hij over een man die de aarde bereisde en bestudeerde zonder zijn werkkamer te verlaten, die een stenenverzameling bezat uit alle geologische tijdperken, een amateurwetenschapper die zijn zoon inwijdde in de talloze geheimen van de aarde, maar die ook op afstand bleef met zijn vreemde obsessie. 'Onkruid bestaat niet' prent hij zijn zoon in, en 'noem een steen nooit zomaar een steen.'
Vader bezat een bliksemsteen
Johan de Boose (Gent, 19…Lees verder