Boek
Nederlands

Zonsopgangen boven zee

Jeroen Brouwers (auteur)
+1
Zonsopgangen boven zee
×
Zonsopgangen boven zee Zonsopgangen boven zee

Zonsopgangen boven zee

Genre:
Een veertigjarige museumbeheerder raakt met zijn jonge vriendin opgesloten in de lift van een flatgebouw en overziet dan zijn mislukte leven.
Onderwerp
Dood en liefde
Extra onderwerp
liefde en dood
Titel
Zonsopgangen boven zee
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
332 p.
ISBN
9789025444983 (paperback)

Besprekingen

In 48 ongenummerde fragmenten, verdeeld over zeven ongenummerde hoofdstukken wordt het verhaal verteld van een veertigjarige man en het twintigjarige meisje Aurora die in een lift een paar uur vastzitten. Het gaat uiteraard niet om dit karige gegeven, maar om de herinneringen van de onbenoemde ik-figuur, herinneringen aan zijn jeugd, zijn vader en moeder, het pensionaat en de hem daar opgelegde penitenties, zijn zondebesef, schuldgevoel en schaamte, zijn seksuele ervaringen, zijn huwelijk en scheiding, zijn zoontje en aan wat hij kort ervoor heeft meegemaakt: zijn ontmoeting met Aurora en wat hij met haar beleefd heeft. Het is een verhaal van jeugdtraumata, gekenmerkt door benauwde ruimten: een auto, een archief, een lift, een overvol warenhuis, een 'niet vertrouwde vagina', een kostschoolchambrette, een tunnel enz. Dit alles in een virtuoos proza, associatief en vol allusies aan Bijbelteksten en de rooms-katholieke liturgie. Het is een moeilijk boek, waarin de schrijver 'al zijn vori…Lees verder

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia