Boek
Nederlands

De dieren van Lockwood Manor

Jane Healey (auteur), Hien Montijn (vertaler)
+1
De dieren van Lockwood Manor
×
De dieren van Lockwood Manor De dieren van Lockwood Manor
Genre:
Als de nazi’s Londen dreigen te bombarderen, vertrekt een jonge vrouw met de opgezette dieren van een museum naar het platteland om in Lockwood Manor haar intrek te nemen, maar daar gebeuren raadselachtige dingen.
Titel
De dieren van Lockwood Manor
Auteur
Jane Healey
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The animals at Lockwood Manor
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2020
348 p.
ISBN
9789403117010 (paperback) 9789403186702 (paperback)

Besprekingen

Het is augustus 1939. Hetty Cartwright maakt zich op om het museum waar ze werkt samen met de daar aanwezige opgezette dieren te verlaten naar Lockwood Manor op het Engelse platteland. De nazi’s dreigen Londen te bombarderen dus het museum wordt geëvacueerd. Eenmaal aangekomen op Lockwood Manor gebeuren er vreemde dingen. De Lord van de Manor lijkt helemaal niet blij te zijn met haar komst en dieren verdwijnen of worden ernstig beschadigd. Terwijl Hetty de dochter van de Lord, Lucy, beter leert kennen, komt ze dichter bij het antwoord op de vraag of het spookt op Lockwood Manor of dat er andere krachten aan het werk zijn. Jane Healey neemt ons in haar eerste roman mee in een meeslepend verhaal tegen de achtergrond van Engeland in het eerste oorlogsjaar. Terwijl de Manor steeds meer vervalt, wordt langzaam maar zeker duidelijk wat er aan de hand is. De schrijfster is bekend van haar korte verhalen waar ze een aantal prijzen mee heeft gewonnen.

Liefde in een tochtig landhuis

Jane Healey biedt genoeg gothic materiaal om een winderige, herfstige dag op te vrolijken.

Een vervallen landgoed, in het donker langs sluipende gedaantes, deuren die koste wat kost gesloten moeten blijven - De dieren van Lockwood Manor neemt de lezer mee in een gothic griezelroman. Maar anders dan de meeste boeken in dit genre is dit verhaal geplaatst in een tijd mét stromend warm water, telefoonverbinding en auto's waarmee je in theorie weg zou kunnen komen van het dreigend onheil.

De praktijk is natuurlijk anders, al was het maar omdat Jane Healey voor haar debuutroman de bijzondere achtergrond kiest van de begintijd van de Tweede Wereldoorlog. Er is nog geen bom gevallen, maar iedereen weet dat het gaat gebeuren. Wie de mogelijkheid heeft, vlucht weg naar voor de Duitsers oninteressante plekken.

Assistent-conservator van een Londens natuurhistorisch museum Hetty krijgt daarbij een enorme menagerie mee. Haar taak is om opgezette ijsberen en panters, zeldzame fossielen en vitrines vol tere vogeltjes intact de oorlog door te slepen. Lord Lockwood, e…Lees verder