Boek
Nederlands

Een warm hemd voor de winter

Jaak Dreesen (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)
+1
Een warm hemd voor de winter
×
Een warm hemd voor de winter Een warm hemd voor de winter
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Twan groeit op in een klein Vlaams dorpje. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moet hij de honger en angst een plaatsje geven naast thuis, school en zijn liefde voor tekenen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Een warm hemd voor de winter
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Seppe Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
128 p. : ill.
ISBN
9789058384492 (hardback)

Besprekingen

Mei 1940: het begin van de Tweede Wereldoorlog. Voor Twan is oorlog iets onwezenlijks en hij weet niet goed wat hij van de hele situatie moet denken. Zo vindt hij de liederen die de Duitse soldaten zingen, best wel mooi. Maar hij leert snel genoeg dat oorlog niet alleen te maken heeft met vliegtuigen, soldaten of mooie liedjes. Even goed heeft het te maken met honger, koude, verraad en dood. Ook in het dorpje van Twan zijn de gevolgen van de oorlog duidelijk te voelen. Ondertussen gaat voor hem en zijn vriend Zarre het leven gewoon door. Ze gaan naar school, spelen spelletjes en lopen door de velden, maar toch verandert de oorlog ook hen.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller. Met zijn vaak afstandelijke en volwassen woordgebruik contrasteert die verteller erg met de jongensachtige dingen die een jongen als Twan doet, zoals tekenen, fantaseren over reizen naar de maan en nadenken over de borstjes van meisjes. Het vertelperspectief doet je …Lees verder
Twan beleeft de Tweede Wereldoorlog als jonge tiener. Het verhaal beschrijft aan de hand van zijn gevoelens en gedachten hoe hij de oorlog in zijn dorp (in België) ervaart. Kinderlijke angst naast diepe vragen. Het verhaal komt ouderwets over; de sobere schrijfstijl, de naïeve inslag van Twan en het grote respect voor de meester, de pastoor en zijn ouders maken snel duidelijk dat het verhaal zich ruim zestig jaar geleden afspeelt. Twan deelt zijn gedachten met zijn vriend Zarre, een echte tegenpool en geeft ze weer met tekeningen. Zijn liefde voor kunst en boeken en de drang tot alles tekenen, kleuren het verhaal; ook letterlijk met paginagrote, zwart-witte potloodprenten. Hoewel de ervaringen vijf jaar beslaan, lijkt dat niet te gelden voor Twan; als hoofdpersoon lijkt hij qua gedachten niet vijf jaar ouder te zijn geworden. Het verhaal is geschreven in eenvoudige, overzichtelijke zinnen. De hoofdstukken zijn kort (55 hoofdstukken voor 126 pagina's), de witranden ruim en dat samen ma…Lees verder

Een warm hemd voor de winter

Twan groeit op in een tijd die wel heel ver van ons verwijderd lijkt. De meester en de pastoor zijn de geleerden van het dorp. Auto’s zijn er nauwelijks te bespeuren en de televisie moet nog worden uitgevonden. Twan trekt veel op met zijn vriend Zarre, ook al lopen hun interesses erg uiteen. Zarre is een echte kwajongen die eekhoorntjes uit de bomen schiet, kleine diertjes sart en die al heel erg geïnteresseerd is in meisjes en hun merkwaardige lichamen. Twan begrijpt dat niet goed. Hij houdt ervan om door de velden te zwerven en te genieten van alles wat hij ziet. Het geel van de korenvelden en de wind die er doorheen strijkt … Twan kijkt ernaar en wil blijven kijken en vooral wil hij alles vastleggen op papier: Ik moet weten hoe het in elkaar zit. Ik weet nog bijna niets. Ik moet het allemaal zien om het te kunnen tekenen. Twan glimlacht. Hij kan zijn geluk niet op. (p. 109). Maar Twan tekent ook andere dingen: doodgeschoten mensen, brandende boten en vliegtuigen die hun bommen loss…Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934 – Leefdaal, 23 september 2022) was een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schreef vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Dreesen overleed thuis in Leefdaal op 23 septem…Lees verder op Wikipedia