Boek
Nederlands

De brug van Bons

Ivo De Wijs (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bons woont aan een drukke weg; zij mag nooit alleen weg. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Verkeer
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
De brug van Bons
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
39 p. : ill.
ISBN
90-276-4628-7

Besprekingen

Bons, een meisje van 8 à 9 jaar, woont met haar ouders en poes aan een drukke weg. Haar ouders brengen haar met de auto naar school, stad of haar vriendin die aan de overkant van de drukke weg woont. Als ze een keer alleen thuis is, schiet ze met pijl en boog een touw met daaraan een tuinslang bij mevrouw Amei door het raam en hangend aan de tuinslang (die aan weerskanten van de huizen vastgemaakt is), steekt Bons over. Samen met mevrouw Amei gaat ze naar de baas der bruggen met het verzoek om een brug te bouwen over de weg. De brug komt er en tijdens de opening wandelt de doodgewaande poes van Bons met kittens over de nieuwe brug naar Bons. Origineel, leuk verhaal met korte zinnen en woorden van één tot drie lettergrepen, bedoeld voor beginnende lezers. Geïllustreerd met veel grappige gekleurde tekeningen die passen bij de tekst. Verzorgde uitgave uit de Spetter-serie voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia