Boek
Nederlands

Duifje

Inge Misschaert (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)
Titel
Duifje
Auteur
Inge Misschaert
Illustrator
Seppe Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
[72] p. : ill.
ISBN
9789462911109 (hardback)

Besprekingen

Deze prentvertelling in ruim, oblong formaat vertelt het verhaal van een opgesplitst dorp, van vooroordelen en absurde regels en van een vreemde vogel die zich ontpopt als vredesduif. Ooit vormden het Gebied van Zonder en het Gebied van Met samen één dorp. Om redenen die niemand zich meer kan herinneren, leven de Zonderlingen en de Metters strikt van elkaar gescheiden. Als Duifje neerstrijkt in het grensgebied, vinden de leiders van beide gebieden dat zij tot de verantwoordelijkheid van de ander behoort. Maar Duifje laat zich niet wegjagen. Met een roerende toespraak vanaf de kerktoren weet zij de harten van de dorpsbewoners te raken. En dan blijkt dat regels en gewoonten ook doorbroken kunnen worden. Het verhaal wordt verteld in retrospectief door Beer, de zoon van de leider van de Zonderlingen, die wacht op de komst van Duifje die het dorp na een jaar weer komt bezoeken. Door de tijdsprongen en het taalgebruik is het geen eenvoudig verhaal. De experimentele illustraties zijn dynamis…Lees verder

Duifje

Met weinig woorden wordt een mooi verhaal, doorspekt met woordspelingen, verteld. Met (bevolkt door neushoorns) en Zonder (met beren vertegenwoordigd) zijn twee dorpjes die vroeger één geheel vormden. Door een vete vele jaren geleden is het dorp in twee verdeeld. Geen beer of neushoorn die meer weet welke ruzie aan de oorzaak ligt. En dan komt Duifje langs. Ze nestelt zich op de grens tussen Met en Zonder en brengt iets teweeg bij de twee dorpen, al wil niemand haar verwelkomen. De link met de vluchtelingencrisis kan hier gemaakt worden. De zoon van het dorpshoofd van Zonder krijgt een bijzondere band met haar. Maar zelfs hij kan zijn vader er niet van overtuigen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en om zijn volk meer verdraagzaam op te stellen. Maar wanneer Duifje vanaf de kerktoren, waarin ze zich definitief wil installeren, een roerende toespraak geeft, weet zij de harten van velen te raken. Beide leiders beseffen dat de tijd gekomen is om zich te verzoenen. 

Di…Lees verder

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia