Andere talen:

Besprekingen

Waarom 'Een klein leven' toch een groots boek is

Een klein leven, een vuistdikke roman over vriendschap en wreedheid, betekende de wereldwijde doorbraak van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. Op donderdag 6 oktober komt ze naar cultuurhuis Flagey in Brussel voor een gesprek met radiomaakster Ruth Joos. Voor Knack nam Joos haar bestseller opnieuw ter hand.

De afgelopen zomer verspreidde de Nederlandse vertaling van A Little Life, dat vorig jaar onder meer de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize haalde, zich als een lopend vuurtje over vaderlandse terrassen en koffiebars, over verre vakantieoorden en – zoals dat tegenwoordig gaat – Instagram-accounts. Toch zou je de roman verre van met een zorgeloos vakantiegevoel associëren. Hij wordt bejubeld of gehaat, er wordt om gehuild of mee gelachen. ‘Authentiek!’ roepen voorstanders. ‘Goedkoop effectbejag!’ tieren tegenstanders. Hij laat niemand onberoerd, zoveel is zeker.

Dat heeft om te beginnen te maken met het onderwerp: Een klein leven is gebaseerd op het spraakmakende leven van de Amerikaanse arts Carleton Gajdusek, die de twijfelachtige eer heeft zowel Nobelprijswinnaar als pederast te zijn. Maar er is ook Hanya Yanagihara’s scherpe pen. De 42-jarige schrijfster, die Hawaïaans-Koreaanse roots heeft, zet haar lezers van bij…Lees verder

In New York worden vier jongens, begin twintig, vrienden voor het leven. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Hij slaagt er niet in zijn verleden te verwerken en het lijkt erop dat ontsnapping aan de demonen uit zijn jeugd onmogelijk is. De lezer wordt meegenomen naar een duistere wereld van kindermisbruik. Hij realiseert zich dat het onmogelijk is de wonden die ontstaan zijn door het misbruik te helen. Deze omvangrijke roman die van begin tot eind de lezer overweldigt, is shockerend maar ontroert ook door de onvoorwaardelijke vriendschappen. Dit is de tweede roman van de auteur (1975) en stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2015.

Over Hanya Yanagihara

CC BY 2.0 - Foto van/door Ubud Writers & Readers Festival

Hanya Yanagihara (Los Angeles, 20 september 1974) is een Amerikaans schrijfster van Hawaiiaanse afkomst.

Leven en werk

Yanagihara's vader was een oncoloog met Hawaiiaanse roots, haar moeder werd geboren in Seoel. Geboren in Los Angeles studeerde ze in Hawaï. Later werkte ze als redactrice en journaliste voor onder andere reistijdschriften alsook de The New York Times.

In 2013 verscheen Yanagihara's eerste roman, The People in the Trees (Nederlandse vertaling: Notities uit de jungle), deels gebaseerd op het leven van viroloog en Nobelprijswinnaar Daniel Carleton Gajdusek.

A Little Life

Yanagihara's tweede roman uit 2015, A Little Life (Nederlandse vertaling: Een klein leven) werd een internationale bestseller. Het is een soort van "coming-of-age" roman over vier op hun eigen terrein bijzonder begaafde vrienden: de jurist Jude, acteur Willem, …Lees verder op Wikipedia