Boek
Nederlands

Als

Ghislaine Roman (auteur), Tom Schamp (illustrator)
Bundel met zestien 'Als...dan'-vragen die gei͏̈llustreerd zijn met grote, humoristische schilderingen in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Als / tekst Ghislaine Roman ; illustraties Tom Schamp
Auteur
Ghislaine Roman
Illustrator
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le livre des si ...
Uitgever
Breda: Mo'media, © 2005
[36] p. : ill.
ISBN
9789057671869 (hardback)

Besprekingen

Prentenboek met allerlei uitspraken die met “Als” beginnen, bijvoorbeeld “Als de zee zoet was dan zouden ijsbergen waterijsjes zijn” enzovoort. De uitspraken hebben steeds een verrassende wending. De technisch eenvoudig te lezen tekst staat in een illustratie, gedrukt in grote gekleurde letters. Op de tegenoverliggende bladzijde staat een paginagrote illustratie die de tekst ondersteunt. De sfeer ervan is surrealistisch. De illustraties zijn geschilderd; de stijl is naïef met platte figuren en met gebruikmaking van veel kleuren. Technisch zijn de illustraties wisselend van kwaliteit. Ook grapjes in de tekst komen soms geforceerd over. Zowel de tekst als de illustraties zijn niet direct toegankelijk, maar wel geschikt voor kinderen die begrip hebben voor taal en de bijzondere illustraties weten te waarderen. Dit verzorgd uitgegeven vierkante prentenboek kan met kinderen vanaf ca. 6 jaar bekeken worden of zelf gelezen vanaf ca. 8 jaar.

Als...

Dit boekje bevat veertien stellingen of vragen die allemaal met het woordje als beginnen. Ze zijn nogal uiteenlopend en vaak nogal verrassend. Humor ontbreekt niet en soms denk je dat de stelling door een kind is bedacht. Vast staat dat niet elk kind dit soort boeken zal appreciëren, maar degenen die het wel kan bekoren, zullen er van smullen. Een stelling als Als vissen niet zouden kunnen zwemmen, dan zou de zee vol zwembanden liggen kan al vlug tot een filosofisch gesprekje leiden. Andere voorbeelden: Als 1 plus 1 geen twee was, zou je dan altijd alleen zijn? of Als muizen aan plantjes zouden groeien, dan zouden alle katten in de tuin willen werken. Creatief denken wordt gestimuleerd! De illustraties van Tom Schamp zijn erg apart en opvallend. Grappige details, warme kleuren, goede composities maken dit boek tot een erg goed ogend geheel. Het boekje eindigt met Als jij een boekje zou schrijven over 'als', wat zou daar dan allemaal in staan? Eerder verscheen, in hetzelfde genre, 'Mis…Lees verder