Boek Nederlands

Engel in rood

Gerda Van Erkel (auteur)

Engel in rood

Gerda Van Erkel (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
Een meisje belooft een jongen dat hij haar mag zoenen als hij zijn agressie drie maanden lang kan beteugelen.
Titel
Engel in rood
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
229 p.
ISBN
90-5908-080-7

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Gerda van Erkel verstevigt haar vaste waarde als auteur van psychologische adolescentenromans. Vanuit haar beroep als therapeute focust ze telkens op een ander aspect van de jongerenproblematiek -- en zo vervolledigt ze beetje bij beetje het beeld van de vechtende adolescent in een destructieve wereld. Interessant voor psychologen, maar ook voor jongeren die situaties, ideeën en personages herkennen. Het thema van Engel in rood kan kort samengevat worden als de moeizame relatie tussen mensen die om elkaar geven.

Hoofdpersoon Senne heeft last van oncontroleerbare driftbuien. Daarin gelijkt hij op zijn neurotische vader, die worstelt met een trauma uit het verleden. Sennes zielige moeder slaagt er niet in om op te komen voor zichzelf en gebruikt Senne als "de lijm in de barst van hun huwelijk". Vriendin Noor heeft vlug door wat er hapert en laat de driftige Senne beloven dat hij zich gedurende drie maanden zal beheersen. Pas dan mag hij haar aanraken en met haar vrijen. Al…Lees verder
Een in de ik-vorm geschreven verhaal over de in Antwerpen wonende 17-jarige Senne. Zijn verliefdheid op Noor is wederzijds. Zij stelt hem echter een ultimatum: drie maanden moet hij zijn agressie en driftbuien beheersen. Daarna mag hij haar zoenen en misschien meer. Senne wordt zwaar op de proef gesteld. Hij worstelt met zijn thuissituatie: voortdurend ruziënde ouders, een depressieve en agressieve vader (voorbeeld), uiteindelijke echtscheiding en de dood van zijn opa. Noor staat hem in zijn gevecht met de wereld trouw bij: als een engel. Een realistisch geschreven verhaal. Het vrijmoedig taalgebruik rond items als seks en dood geeft het verhaal een volwassen karakter. Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar.