Boek Nederlands

Een woord een woord

Frank Westerman (auteur)

Een woord een woord

Frank Westerman (auteur)

Alle exemplaren uitgeleend

‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar?

Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan.
In Een woord een woord test Fra
Onderwerp
Taal Terrorisme
Titel
Een woord een woord
Auteur
Frank Westerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
284 p.
ISBN
9789023498599 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Etterbeek

zondag: Gesloten
maandag: 13:00 - 18:00
dinsdag: Gesloten
woensdag: 12:00 - 19:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: 13:00 - 19:00
zaterdag: 10:00 - 13:00

Adres

Oudergemlaan 191
1040 Etterbeek
(Toon op kaart)

Contactgegevens

02 648 01 76
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Uitgeleend tot 06/03/2019
Uitgave
De Bezige Bij, 2016
Plaats in de bib
Volwassenen | Romans
WEST

Besprekingen

We zullen nog praten met de terroristen

Al snel dringt zich aan de lezer de vraag op of gevierd non-fictieschrijver Frank Westerman zijn boek over terrorisme te vroeg geschreven heeft. IS was nog maar een videodreiging, Charlie Hebdo gebeurde halverwege, de Bataclan en Zaventem en Maalbeek kwamen na afsluiten. De auteur is dus ingehaald en overrompeld door geweld waarvan hij slechts de voorlaatste episode beschrijft. Merkwaardig genoeg is dat ook een sterkte.

Verwacht van Een woord een woord geen heldere analyse over het geweld dat ons overvalt. Daarvoor is wat we meemaken te nieuw, niet alleen in de betekenis dat het te vers is, maar dat de terreur echt van een andere orde is. Plotseling slaan in Europa terroristen toe die niet geïnteresseerd zijn in eisenbundels, gijzelingen, vliegtuigkapingen, mediastunts, rechtstreekse telefoonlijnen met regeringsleiders, kortom in het theater van terreur waar we in Europa in de jaren zeventig en tachtig mee leerden omgaan. Halverwege de jaren zeventig werd minstens een keer per maand een vliegtuig gekaapt. RAF (Duits), ETA (Baskisch), IRA (Iers) en PLO (Palestijns) legden bommen en pleegden moordaanslagen. Hun doel was politiek. Hun doelwitten stonden in dienst daarvan. Dat had een vertrouwde logica.

Nu, veertig jaar later, moorden jihadisten lukraak. Ze geven geen uitleg en doden ook zichzelf. Kamikazes op Europese bodem veranderen wat we dacht…Lees verder

Over Frank Westerman

Frank Martin Westerman (Emmen, 13 november 1964) is een Nederlands journalist en schrijver. Sinds 2002 woont en werkt hij in Amsterdam.

Loopbaan

Westerman groeide op in een Nederlands-hervormd gezin in Assen, als zoon van een NAM-ingenieur. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek verbleef hij in 1987 in Puno in het zuiden van Peru, waar hij de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes bestudeerde. In die tijd schreef hij zijn eerste journalistieke reportages.

In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het zwartste scenario waarbij ze geheime VN…Lees verder op Wikipedia

Suggesties