Boek Nederlands

Een woord een woord

Frank Westerman (auteur)

Een woord een woord

Frank Westerman (auteur)
‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar?

Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan.
In Een woord een woord test Fra
Onderwerp
Taal Terrorisme
Titel
Een woord een woord
Auteur
Frank Westerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
284 p.
ISBN
9789023498599 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

We zullen nog praten met de terroristen

Al snel dringt zich aan de lezer de vraag op of gevierd non-fictieschrijver Frank Westerman zijn boek over terrorisme te vroeg geschreven heeft. IS was nog maar een videodreiging, Charlie Hebdo gebeurde halverwege, de Bataclan en Zaventem en Maalbeek kwamen na afsluiten. De auteur is dus ingehaald en overrompeld door geweld waarvan hij slechts de voorlaatste episode beschrijft. Merkwaardig genoeg is dat ook een sterkte.

Verwacht van Een woord een woord geen heldere analyse over het geweld dat ons overvalt. Daarvoor is wat we meemaken te nieuw, niet alleen in de betekenis dat het te vers is, maar dat de terreur echt van een andere orde is. Plotseling slaan in Europa terroristen toe die niet geïnteresseerd zijn in eisenbundels, gijzelingen, vliegtuigkapingen, mediastunts, rechtstreekse telefoonlijnen met regeringsleiders, kortom in het theater van terreur waar we in Europa in de jaren zeventig en tachtig mee leerden omgaan. Halverwege de jaren zeventig werd minstens een keer per maand een vliegtuig gekaapt. RAF (Duits), ETA (Baskisch), IRA (Iers) en PLO (Palestijns) legden bommen en pleegden moordaanslagen. Hun doel was politiek. Hun doelwitten stonden in dienst daarvan. Dat had een vertrouwde logica.

Nu, veertig jaar later, moorden jihadisten lukraak. Ze geven geen uitleg en doden ook zichzelf. Kamikazes op Europese bodem veranderen wat we dacht…Lees verder