Boek
Nederlands

Mik en Roos

Frank Smulders (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Mik is een robot. Hij woont op de maan. Mik is heel alleen. Hij gaat naar de aarde. Samenleesboek op niveau AVI-Start en AVI-M4. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1, AVI 4
Titel
Mik en Roos
Auteur
Frank Smulders
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
[26] p. : ill.
ISBN
90-276-8584-3

Besprekingen

Leren lezen is een individueel proces dat voor elk kind anders verloopt. Toch hoeft leren lezen niet per se een individuele inspanning te zijn. Samen lezen met iemand die het al kan, kan inspirerend werken. Het is allicht vanuit die gedachte dat uitgeverij Zwijsen de reeks 'Maan roos vis samenleesboek' lanceerde. Een nieuwe reeks van zes boeken die aansluiten bij de leesmethode 'maan roos vis' en bedoeld is voor de eerste drie maanden leesonderwijs. Om beurten een stukje voorlezen, dat is de bedoeling. Wat links staat, is bedoeld voor het kind, wat rechts staat voor de persoon die begeleidt. Korte, eenvoudige woordjes tegenover langere en moeilijkere stukken tekst. Een leuke formule, maar is ze ook geslaagd?


Mik en roos gaat over een robot die van de maan springt en landt voor het raam van Roos. Samen beleven ze een aantal leuke momenten. Maar dan moet Mik terug... Best leuk voor een lezer van zes. Maar heeft die boodschap aan woorden als 'föhnen' en 'onwijs'?
<…Lees verder
De robot Mik woont op de maan. Hij verveelt zich en besluit naar de aarde te gaan. Daar ontmoet hij Roos. Eerste leesboekje uit de reeks 'Maan roos vis samenleesboeken'* geschikt na enkele dagen leesonderwijs en bedoeld om samen te lezen. De tekst op elke linkerpagina heeft de moeilijkheidsgraad AVI-Start, terwijl elke rechterpagina AVI-M4 heeft. De AVI-Start tekst staat in een duidelijke, schreefloze letter onder de illustratie. Het zijn slechts enkele woorden, die aansluiten op de tekst van de vorige pagina. Er wordt geen gebruikgemaakt van hoofdletters, wel van punten. De moeilijkere tekst staat in een kleinere letter met schreef; er wordt gebruikgemaakt van hoofdletters en volledige interpunctie. De paginering ontbreekt. Geïllustreerd met vrolijk gekleurde illustraties. Elke afbeelding op de linkerpagina en alle teksten op de rechterpagina zijn omkaderd tegen een paarse achtergrond. Grappig detail: onder aan elke bladzijde staat afwisselend een kip of een kuiken voor een soort kij…Lees verder