Boek
Nederlands

Banjer

Evelien Van Dort (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
De ouders van Roos runnen een paardenpension. De betweterige Maud stalt haar pony bij hen. Hoewel Roos zich soms aan haar ergert, sluiten ze toch vriendschap. Samen organiseren ze een demonstratiedag. Met tips en tekeningen over de verzorging van paarden en pony’s.
Onderwerp
Pony's, Vriendschap
Leesniveau
AVI 7, AVI E5, AVI M6
Titel
Banjer
Auteur
Evelien Van Dort
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2012
118 p. : ill.
ISBN
9789021670386 (hardback)

Besprekingen

De ouders van Roos en Sjoerd baten een paardenpension uit. Sjoerd is niet zo geïnteresseerd in paarden, maar Roos wel. Ze heeft haar eigen pony, Banjer, waarmee ze veel plezier maakt. Maud krijgt voor haar verjaardag een pony en daarom is ze op zoek naar een stal. Omdat moeder niet thuis is laat Roos Maud de stallen zien. Al tijdens de rondleiding blijkt dat Roos vooral veel praktische kennis van paarden heeft en dat Maud nogal betweterig is. Een tijdje later komt Mauds pony effectief naar het paardenpension. Roos en Maud brengen heel wat tijd met elkaar door. Aan de ene kant vindt Roos het best wel leuk dat ze kan optrekken met iemand van haar eigen leeftijd, maar aan de andere kant is Maud bazig en laat ze vaak Roos de kastanjes uit het vuur halen. Maud heeft al drie jaar paardrijles op een manege achter de rug, maar over de omgang met paarden weet ze nog lang niet alles, en als haar pony haar wat te vurig lijkt mag Roos er eerst op. Naar aanleiding van een aantal nieuwe stallen kom…Lees verder
Doordat de ouders van Roos een paardenpension runnen, heeft zij alle ruimte om veel op haar lieve bastaard pony Banjer te rijden. Roos (ik-figuur) is niet blij met de komst van de arrogante Maud, die al te graag opschept over haar rijkunsten en haar mooie raspony. Aardig, onopgesmukt boek over de wijze waarop je paarden moet benaderen, verpakt in een leuk verhaal. Zo leer je gaandeweg veel over de omgang met paarden en de zorg voor paarden. Het verhaal is vanuit de hoofdpersoon Roos geschreven. Er zijn stukjes extra informatie in verwerkt, die Roos op schriftblaadjes 'schrijft' ter onderscheiding van het echte verhaal. De enige illustraties zijn tekeningetjes die Roos op haar schriftblaadjes maakt. Het resultaat is een gezellig boek, geschreven in korte zinnen in duidelijke leesbare taal, waaruit een beginnend paardenliefhebster veel kan leren. Als extraatje is een leeslint bevestigd met daaraan een hoefijzer. Vanaf ca. 9 jaar.

Suggesties