Boek
Nederlands

Job en de duif schrikken zich een bult

Evelien De Vlieger (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Job en de duif schrikken zich een bult
×
Job en de duif schrikken zich een bult Job en de duif schrikken zich een bult

Job en de duif schrikken zich een bult

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Job en de duif schrikken zich een bult
Auteur
Evelien De Vlieger
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
122 p. : ill.
ISBN
9789401415293 (hardback)

Besprekingen

Job wordt meegenomen op een citytrip naar Parijs, omdat zijn ouders groot nieuws voor hem hebben. Duif blijft alleen thuis met de katten van de buren op de loer. Nieuwe avonturen in dit derde deel in de reeks over de vriendschap van Job en zijn duif. Inhoudelijk is het verhaal grappig en leerzaam voor beginnende lezers, AVI-M4. Er zijn weetjes over onder andere de stad Parijs en hier en daar zitten gezegdes verstopt zoals ‘vroeg uit de veren’. Aantrekkelijk voor de jonge doelgroep zijn ook de moppen door Job, die van het niveau zijn van een jong basisschoolkind. De illustraties dragen bovendien veel bij aan het verhaal. Wanneer er over ‘snoepjes’ geschreven wordt, zijn de geïllustreerde snoepjes voor iedereen herkenbaar. Eerder ontving De Vlieger de Boekenwelp in 2011 voor 'Job en de duif'*. En zowel dit eerste deel als het tweede deel 'Job en de duif redden Kip'** waren genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Vanaf ca. 7 jaar.

Job en de duif schrikken zich een bult

Job en de Duif schrikken zich beiden een bult. Voor Job kan je dat iets letterlijker interpreteren dan voor Duif. Duif krijgt het namelijk aan de stok met de buurtkatten, terwijl Job net in Parijs is. Zijn ouders moeten hem wat vertellen, en het heeft te maken met een ... bult. Misschien wordt dat door sommigen als ietwat pejoratief geïnterpreteerd, maar de humor in de titel staat voor de humor die je ook in het boek terugvindt.
Waar het eerste boek over Job en de Duif nog begon op maat van startende lezers, begint dit derde boek pas op niveau (midden) tweede leerjaar. Maar het blijft toch een prestatie van de auteur, want eenvoudig is het niet om personages te karakteriseren en een mooi en spannend verhaal uit te spinnen, zo op het niveau van zevenjarigen. Job en de Duif zijn goed op weg om een vaste waarde te worden.

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties