Boek
Nederlands

Kapitein Wibbo : een schuit op zolder

Do Van Ranst (auteur), Ann De Bode (illustrator)

Kapitein Wibbo : een schuit op zolder

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als de favoriete speelruimte van Wibbo (9) en zijn vrienden wordt afgebroken, willen ze bij Wibbo op zolder gaan spelen. Maar het is een puinhoop bij Wibbo thuis, want zijn ouders zijn verslaafd aan drugs. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Drugsverslaving, Ouders
Titel
Kapitein Wibbo : een schuit op zolder
Auteur
Do Van Ranst
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
82 p. : ill.
ISBN
9789020994551 (hardback)

Besprekingen

Wibbo is een jongetje met heel veel fantasie. Dat moet ook wel, want in de echte wereld liggen zijn ouders te suffen op de zetel en loopt zijn grote broer Kobie rond met een boos gezicht. Hun huis is vervallen, in de grote tuin moet je door het onkruid waden en zijn kleren worden niet meer gewassen. Zijn ouders werken niet, en krijgen vaak bezoek van vreemde mensen die naast hen op de bank gaan liggen suffen of slapen. ‘Zijn ze ziek?’, vraagt Wibbo zich af.
Maar het is zomervakantie, en daar wil hij zoveel mogelijk van profiteren. Samen met zijn beste vrienden Jesse, Triks en Mona heeft Wibbo in een verlaten magazijn met matrassen een schip gemaakt. De kinderen beleven er de gekste avonturen. Tot de gemeente besluit om het magazijn te slopen en er een nieuwe wijk te bouwen. De vrienden zijn hun speelterrein kwijt en moeten op zoek gaan naar een alternatief. Wibbo stelt voor om bij hen, op de grote zolder, te gaan spelen. Dan wordt duidelijk dat zijn vriendjes afhaken. Ze mogen va…Lees verder
De 9-jarige Wibbo gaat er graag op uit met zijn vrienden Triks, Jesse en Mona, om in een leegstaand matrassenmagazijn piraatje te spelen. Wanneer het magazijn wordt afgebroken, moeten ze op zoek naar een nieuwe speelruimte. De zolder bij Wibbo thuis lijkt daarvoor heel geschikt, maar Triks en Jesse mogen niet bij Wibbo spelen, omdat het daar een puinhoop is. Gaandeweg komt Wibbo erachter dat zijn ouders verslaafd zijn aan drugs. Korte zinnen, veel dialoog, populair taalgebruik. Collageachtige zwart-wittekeningen zorgen voor een vrolijke noot in de zware problematiek. Gerealiseerd in het kader van een project voor opvoedingsondersteuning aan (ex-)drugsgebruikende ouders in Vlaanderen. De problematiek wordt vereenvoudigd, maar niet gebagatelliseerd. Ook voor lezers die niet tot de doelgroep behoren interessant door het kweken van een beter begrip voor kinderen in dergelijke situaties. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia

Suggesties