Boek
Nederlands

Kom gauw, pauw

Dirk Nielandt (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Titel
Kom gauw, pauw / Dirk Nielandt ; met tek. van Marjolein Pottie
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
[20] p. : ill.
ISBN
90-276-4877-8

Besprekingen

De maanboekjes zijn bedoeld voor kinderen die leren lezen. De serie bestaat telkens uit zes boekjes die opklimmen in moeilijkheidsgraad. De boekjes hebben een stevig kaft en zijn volledig in kleur geïllustreerd. Alle boekjes hebben niveau AVI 1. Kom gauw, pauw van Dirk Nielandt en Marjolein Pottie is een knap verhaal met grappige tekeningen die mooi samengaan met de tekst. Paul is op zoek naar zijn pauw. Het is immers bedtijd en zijn vader staat te roepen dat hij binnen moet komen. Na een lange zoektocht, waarbij hij allerlei andere onwillige dieren ontmoet, ontdekt Paul dat zijn pauw al lang veilig in zijn hok zit! De zinnen klinken natuurlijk en vlot: "paul pakt geit. / maar geit geeft paul een zet. / paul valt. / au! / dat doet pijn. / is er wat mis, paul? / nee hoor, papa. / ik kom gauw." [Anita Wuestenberg]
Omdat het al laat is, zoekt Paul zijn pauw, die in zijn hok moet. Stevig vierkant boekje, duidelijk bedoeld om de 'au' te oefenen. Het boekje is met veel blauwtinten geïllustreerd in een wat statige, naïeve stijl. Een heel boekje met uitsluitend eenlettergrepige woorden beperkt uiteraard de mogelijkheden van de schrijver; het verhaal stelt dan ook weinig voor, en de au gaat snel vervelen. Desondanks goed verzorgde en bruikbare leesoefenstof voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia