Boek
Nederlands

No en ik

+1
No en ik
×
No en ik No en ik
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
No en ik
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
No et moi
Editie
Young-adult edition
Uitgever
Amsterdam: Mouria, 2008
246 p.
ISBN
9789045800714

Besprekingen

No en ik is de vierde en beste roman van de Parisienne Delphine de Vigan. Het is ook haar eerste boek dat wereldwijd vertaald wordt en nu in een prima Nederlandse vertaling verschijnt. Opmerkelijk is dat er zowel een editie voor tieners als één voor volwassenen op de markt gebracht wordt, met een verschillende cover en ISBN.
Protagoniste en vertelfiguur is de 13-jarige Lou Bertignac, een hoogbegaafd meisje dat met veel verbazing haar omgeving analyseert. Haar relaas lijkt aanvankelijk weinig spectaculair, met anekdotes over het leven op school, de knappe jongen in haar klas waar ze een boontje voor heeft, lichamelijke veranderingen en de jongerenmode. Ze is enig kind en piekert zich suf over de wereld om haar heen. Ze heeft veel steun aan haar begripvolle vader, terwijl haar moeder een miskraam nooit te boven kwam en in een diepe depressie weggezonken lijkt. Alles verandert als Lou voor een spreekbeurt het verhaal van een dakloze jonge vrouw wil vertellen. In het station va…Lees verder
De 13-jarige hoogbegaafde vertelster Lou (ik-figuur) heeft het niet gemakkelijk; op school heet ze ‘het brein’ en thuis probeert ze samen met haar vader en haar depressieve moeder er het beste van te maken. Uit haar ontmoeting met het 18-jarige dakloze meisje No ontstaat een vriendschap, want beiden voelen zich buitengesloten. De verschillen in achtergrond en levenservaring laten zich echter niet zomaar overbruggen, al gaat Lou heel ver in haar pogingen om No te resocialiseren. Met haar bijzondere kanten is Lou vooral ook een gewone tiener die haar eigen weg zoekt en de liefde ontdekt. Dit zonder melodramatiek en in onopgesmukte, levendige stijl geschreven verhaal boeit tot het eind en zet hier en daar als vanzelfsprekend aan tot nadenken. De jonge Franse schrijfster leidt, na een lange reeks wisselende beroepsbezigheden, een sociaal-wetenschappelijk onderzoeksbureau. Deze roman, haar vierde, werd in Frankrijk bekroond met de Prix des Libraires 2008. Het is beslist ook een zeer geschi…Lees verder

Over Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Delphine de Vigan (Boulogne-Billancourt, 1 maart 1966) is een Frans romanschrijfster. De meeste van haar werken hebben een sterk autobiografisch karakter.

Leven en werk

De Vigan is moeder van een zoon en dochter, had een baan, en begon aanvankelijk met schrijven in de avonduren. In 2001 publiceerde ze onder het pseudoniem Louis Delvig haar eerste roman Jours sans faim, over haar eigen gevecht als negentienjarige tegen anorexia nervosa. Na de korte roman Les Jolis Garçons (2005), over drie vroegere liefdesavonturen, had ze succes met Un soir de décembre (2006), waarmee ze de Prix littéraire Saint-Valentin won. Haar grote doorbraak kwam met het later succesvol verfilmde No et moi (2007) over een hoogbegaafd dertienjarig meisje dat vriendschap sluit met een dakloze jonge vrouw. Voor dat laatste boek kreeg ze de Prix des libraires.

Na Les heures souterraines (2010), dat gen…Lees verder op Wikipedia