Boek Nederlands

Een man in de dierentuin : roman

David Garnett (auteur), R.A. Garnett (illustrator), Irwan Droog (vertaler)

Een man in de dierentuin : roman

David Garnett (auteur), R.A. Garnett (illustrator), Irwan Droog (vertaler)
Genre:
Titel
Een man in de dierentuin : roman / David Garnett ; vertaald door Irwan Droog ; met een nawoord van de vertaler ; houtsnedes van R.A. Garnett
Auteur
David Garnett
Illustrator
R.A. Garnett
Vertaler
Irwan Droog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A man in the zoo
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
138 p. : ill.
ISBN
9789059368293 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Originele roman over mens en dier

Vorig jaar verscheen, een kleine eeuw na publicatie in het Engels, de vertaling van Lady into Fox (Vrouw of vos) van David Garnett (1892-1981), ooit lid van de Bloomsbury-groep. De intrigerende roman vertelde het verhaal van een vrouw die in een vos verandert, en de complicaties die dat heeft voor haar huwelijk. De vertaling kreeg, net als het origineel in 1922, uitgesproken positieve reacties.

Ook bij zijn tweede boek, A Man in the Zoo (1924), nu vertaald als Een man in de dierentuin, liet Garnett zich inspireren door de dierenwereld en verwikkelingen in menselijke relaties.

Het jonge stel John en Josephine brengt een bezoek aan de Zoological Society's Gardens. De twee kibbelen over hoe een liefdesrelatie eruit hoort te zien. Terwijl ze de dieren bekijken, stelt John dat ware liefde betekent dat je honderd procent voor je partner kiest en de rest van de wereld op het tweede plan komt: jij en ik tegen de wereld. Josephine meent dat je naast je partner heel goed van anderen kunt houden. Ze vindt dat Johns opvattingen die van 'een wild beest' zijn.

John trekt hieruit de radicale conclusie dat hij zich maar het beste als wild beest kan laten opsluiten in de Zoo, en die verschaft hem daartoe de mogelijkheid. John betrekt een kooi en al snel wordt hij hun populairste attractie. Maar natuurlijk volgen er verwikkelingen.

In dit impliciete betoog over menseli…Lees verder