Lettertype dyslexie
Nederlands

Familie Mol-de Mol zit hoog en droog

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (illustrator)
De familie Mol-de Mol beleeft allerlei avonturen tijdens het behangen, een boomhut bouwen en de afwas doen. Vooral vader maakt er een potje van. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Familie Mol-de Mol zit hoog en droog
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Hans De Beer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2011
44 p. : ill.
ISBN
9789051161762 (hardback)

Besprekingen

De familie Mol-de Mol bestaat uit vader, moeder, zoon Stoffer en dochter Streep en oma, die in een rolstoel zit. In Familie Mol-de Mol zit hoog en droog zijn zes verhaaltjes gebundeld die los van elkaar kunnen worden gelezen. De gebeurtenissen zijn op zich niet speciaal: afwassen, behangen, in de regen spelen,... Toch zit overal wel een grap of een knipoog in. Stoffer en Streep gebruiken de tuinslang voor de afwas en dat ontaardt in een waterspektakel waaraan ook de ouders lustig deelnemen. Stoffer plakt Streep letterlijk achter het behang, waarop vader het dan maar overneemt en daarbij zijn rug bezeert, maar dat blijkt juist een zegen... In het museum laat vader per ongeluk het alarm afgaan. Ook oma komt verrassend uit de hoek: omdat ze met haar bankkaart geen ijsje kan kopen voor Stoffer en Streep, koopt ze maar een blokfluit. Daarmee speelt ze melodietjes op straat. Mensen gooien munten in een hoed, tot er genoeg geld is voor de beloofde ijsjes. Die vrolijke wendingen in de …Lees verder
Zes korte en leuke verhalen over de familie Mol-de Mol, die bestaat uit vader, moeder, de tweeling Stoffer en Streep en oma. Moeder verdient het geld en vader zorgt voor de kinderen. Ze beleven dagelijkse avonturen, zoals behangen, een boomhut bouwen en de afwas doen, waarbij vader meestal de brokkenmaker is. Vlotte schrijfstijl met gevoel voor humor. De tekst bestaat uit korte zinnen, met gebruikmaking van de tegenwoordige tijd en dialogen. Ieder zin begint op een nieuwe regel, AVI-M4. De korte verhalen, met elke een goede spanningsboog, de ruime bladspiegel en de grote, duidelijke schreefloze letter vergemakkelijken het lezen, waardoor het boekje ook geschikt is voor (iets oudere) kinderen met dyslexie. De titel van de bundel slaat op een van de verhalen en dekt dus niet echt de lading. De fraai gekleurde en grappige illustraties ondersteunen de tekst en soms meer dan dat. Vooral de vijf paginagrote illustraties geven de volwassen meelezer kans om over het verhaal te praten met het …Lees verder

Familie Mol-de Mol zit hoog en droog

Zes verhaaltjes over de familie Mol-de Mol over dagelijkse gebeurtenissen. Soms leuk, soms minder leuk, maar altijd samen en de pret is nooit ver weg. Ze gaan over afwassen met de tuinslang, behangperikelen, in de regen lopen zonder jas en verkouden worden enzovoort. Papa Mol-de-Mol (die 'vader' genoemd wordt!) is wat onhandig en hij is meestal de pineut. Oma zorgt voor het avontuurlijke element.
Het boekje is mooi uitgegeven, de tekeningen mogen er zijn maar de inhoud is wat pover. Vlaamse prille lezers zullen wat moeite hebben met woorden als 'ranja', 'pinpas' en 'wurmen'.
Eerste lezertjes verdienen verhalen die hen prikkelen tot meer en nog. Slogans zoals'' Met letters die prettig lezen ook als je dyslexie hebt ' zetten weinig aarde aan de dijk. Verrassende, uitdagende verhalen, dat is wat deze doelgroep nodig heeft om echte lezers te worden!
 
 

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de Boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties