Boek
Nederlands

Typisch Tom : de ruiter zonder hoofd

Bies Van Ede (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)

Typisch Tom : de ruiter zonder hoofd

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom vindt dat de tijd wel erg snel gaat. Hij denkt dat ruimtewezens de tijd stelen. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Spoken
Leesniveau
AVI 6
Titel
Typisch Tom : de ruiter zonder hoofd / Bies van Ede ; met tek. van Els van Egeraat
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
57 p. : ill.
ISBN
90-276-6019-0

Besprekingen

Tom denkt dat er op de flat bij hem in de buurt een ruimteschip is geland. Zijn omgeving maakt zich drukker om een spook zonder hoofd. Dat vindt Tom onzin, maar hij is er ook wel een beetje bang voor. Omdat hij weet dat zijn moeder vindt dat hij wel veel fantasie heeft, zegt hij niets over de ruimtewezens, die hij verdenkt van het stelen van de tijd. Verhaal over een jongetje met een grote fantasie, dat zijn gewone, saaie dagelijkse bestaan tot een spannende wereld omtovert. Deel uit de serie 'Bikkels'*, waarin aandacht wordt besteed aan woordenschat. Levendige, vrolijk gekleurde tekeningen geven een leuke ondersteuning aan het verhaal. Eenvoudige zinnen, AVI-M5, met extra aandacht voor woorden eindigend op -isch, uitgesproken als -ies. Vanaf ca. 8 jaar.

Typisch Tom

De reeks Bikkels van Zwijsen besteedt extra aandacht aan bepaalde leestechnische moeilijkheden. Als een kind toe is aan voortgezet lezen is het ook belangrijk dat het zijn leessnelheid verhoogt, dat het moeilijkere meerlettergrepige woorden leert te verklanken en dat het efficiënt leert gebruik te maken van verschillende woordidentificatietechnieken. Zwijsen hoopt dat kinderen met deze reeks meer opsteken dan met ‘gewone’ boeken, maar ze toch met plezier lezen. Elk boekje behandelt een specifiek leesprobleem. Het AVI-niveau wordt duidelijk vermeld (hier AVI-6). Ook omdat in deze boekjes extra aandacht wordt geschonken aan woordenschat, begint elk boekje met een woordweb. Dit woordweb bestaat echter niet uitsluitend uit de woorden die als leesmoeilijkheid behandeld worden, het is ruimer opgevat dan dat. Achteraan elk boek vind je een portret van de hoofdfiguur: een ‘pasfoto’, en wat algemene gegevens zoals naam, samenstelling van het gezin, hobby’s wat ik later worden wil, enz. Dit …Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd behorend bij het boek Tophits<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties