Boek
Nederlands

Pip en Posy en het kleine plasje

Axel Scheffler (illustrator), J.H. Gever (vertaler), Nosy Crow (auteur)
+1
Pip en Posy en het kleine plasje
×
Pip en Posy en het kleine plasje Pip en Posy en het kleine plasje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Pip gaat bij Posy spelen. Het samen spelen is zo leuk dat hij vergeet te gaan plassen waardoor er plots een plasje op de grond ligt. Posy is erg behulpzaam om het probleempje op te lossen.
Titel
Pip en Posy en het kleine plasje
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
J.H. Gever
Auteur
Nosy Crow
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The little puddle
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2019 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789025771355 (hardback)

Besprekingen

Vanaf hun kleine dreumes twee jaar is, beginnen heel wat ouders met zindelijkheidstraining. Boeken kunnen daarbij vaak een hulp zijn. In Pip en Posy en het kleine plasje zijn Pip en Posy, een klein konijntje en een muisje, fijn samen aan het spelen. Pip gaat zo op in het spel dat hij vergeet dat hij moet plassen. Maar ‘[i]edereen heeft wel eens een ongelukje’. Posy helpt hem het plasje op te ruimen en geeft Pip nieuwe kleren. En de volgende keer gaat Pip wél op het potje, helemaal zelf.
Met Pip en Posy roept illustrator Axel Scheffler, onder meer bekend van De gruffalo en andere samenwerkingen met auteur Julia Donaldson, een reeks in het leven, speciaal voor peuters vanaf één jaar. Naast Pip en Posy en het kleine plasje verscheen ook al Pip en Posy en de superstep. Met thema’s als zindelijkheid, vallen en de strijd om speelgoed zijn de verhaaltjes herkenbaar en sluiten ze aan bij de leefwereld van jonge peuters. Ouders komen in de reeks niet voor. Hoe…Lees verder
Konijn Pip is fijn bij muis Posy aan het spelen, ze zijn heerlijk bezig. Eerst spelen ze met de knuffels, daarna met de trein. Daar krijg je dorst van! Gretig drinkt Pip zijn beker leeg, en dan ligt er opeens een plasje op de grond. Op de ruim opgezette illustraties (met de losse hand neergezette zwarte lijnen, ingevuld met warme kleuren) is goed te volgen wat die twee ondernemen. De eenvoudige tekst biedt ondersteuning, en aan de hand van de illustraties kan samen verder gepraat worden. Positief is dat het Pip de tweede keer wel lukt om netjes gebruik te maken van het potje. Over Pip en Posy verschenen meerdere delen, ook ‘Pip en Posy en het nieuwe vriendje’*. De schrijver/illustrator werd vooral bekend door zijn illustraties voor de prentenboeken over de Gruffalo. De gekleurde illustratie op het aansprekende, kartonboek geeft precies weer waar het verhaaltje over gaat. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Pip en Posy en het kleine plasje

Pip konijn gaat bij Posy muis spelen. Samen hebben ze veel plezier. Zoveel plezier dat Pip vergeet dat hij een plas moet doen en dan ligt er opeens een plasje op de grond. Maar geen nood. Posy heeft wel iets voor hem om aan te trekken. In een jurkje van de kleine muis zet Pip de namiddag zorgeloos verder. Wanneer hij alweer moet plassen, denkt hij wel aan het potje, helemaal zelf.
Jonge peuters voor wie dit verhaal geschreven is, krijgen de kans om mee te leven met twee aaibare figuurtjes. De ervaringen van het konijn en de muis sluiten volledig aan bij wat ze zelf meemaken. De bladvullende kleurrijke illustraties van Axel Scheffler brengen de korte zinnen tot leven. Ze nodigen uit om verder te kijken, te benoemen, te vergelijken en te herkenen. Dit deeltje uit de serie over Pip en Posy wordt op de achterflap terecht beschreven als een ‘lief’ verhaaltje voor peuters over zindelijk worden en over hoe je als vriendjes samen iets oplost. Aan deze beschrijving beantwoordt het boek v…Lees verder

Over Axel Scheffler

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) is een Duits illustrator van kinderboeken.

Leven

Hoewel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art.

Die studie werd wel een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten.

Werk

In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The…Lees verder op Wikipedia