Boek
Nederlands

Helse eendjes

Arto Paasilinna (auteur), Annemarie Raas (vertaler)
Een undercover rechercheur ontdekt een illegaal soort heropvoedingsgesticht in oude mijnschachten in Noord Finland.
Titel
Helse eendjes
Auteur
Arto Paasilinna
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Hirttämättömien lurjusten yrttitarha
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
287 p.
ISBN
9789028424593 (paperback)

Besprekingen

Jalmari Jyllänketo is een agent bij de Finse staatsveiligheid die zich als bio-ingenieur voordoet om een soort kolchoze in Lapland te gaan inspecteren. Hij wordt er zo vriendelijk ontvangen dat hij het spel van zijn gastheren al gauw gaat meespelen: hij laat zich inschakelen om overal in Finland criminelen te ontvoeren en in een mijnschacht in de buurt van de landerijen te droppen. Zijn meest geslaagde actie betreft een val die hij voor een honderdtal leden van een gewelddadige motorbende uitzet, de Helse Eendjes. Op de koop toe schenkt de mooiste vrouw van de kolchoze hem zijn onvoorwaardelijke liefde, die danig op de proef wordt gesteld wanneer het tweetal na een geïmproviseerde vlucht met een oude Cesna een noodlanding moet maken net over de grens met Rusland.
Paasilinna leeft zich in zijn recentste roman uit op de manier die we van hem kennen. Hij leidt ons om de tuin door fictie in de puurste, gekste zin van het woord in een bedrieglijk realistisch kader te gieten. De lezer …Lees verder
Undercover rechercheur Jyllänketo onderzoekt een biologische kwekerij in het noorden van Finland, waar in oude mijnschachten champignons worden gekweekt. Het blijkt te gaan om een illegaal soort heropvoedingsgesticht, waar de arbeiders (vooral criminele en onmaatschappelijke personen, zoals leden van de motorclub Helse Eendjes), na gekidnapt te zijn, in erbarmelijke omstandigheden te werk worden gesteld. Jyllänketo is gecharmeerd van het idee en werkt mee aan de ontvoering van een groep belangrijke industriëlen. Bij toeval komt hij zelf vast te zitten in de diepste schachten. Paasilinna (1942) is een veel vertaalde Finse, humoristische auteur met een vlotte stijl en gevoel voor het absurde. Het verhaal komt langzaam op gang. Routineus geschreven, minder geloofwaardig dan voorgaande romans. Kleine druk.

Over Arto Paasilinna

Arto Tapio Paasilinna (Kittilä, 20 april 1942 – Espoo, 15 oktober 2018) was een Finse schrijver van humoristische romans.

Biografie

Hij is een zoon van Väinö Paasilinna en Hilda Maria Niva. Zijn vader werkte bij de politie en schreef daarnaast artikelen. Hij heeft vijf broers en twee zussen. Zijn broers Erno en Mauri zijn ook schrijvers. Zijn broer Reino is momenteel lid van het Europees Parlement.

Arto Paasilinna was in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw journalist voor verschillende bladen. Hij was getrouwd met Terttu Annikki Paasilinna (geboortenaam Kasper) en heeft twee zoons, Jyrki Petteri (1967 en Janne 1970. Deze zoons werden geboren uit zijn eerste huwelijk met Hilkka Onerva (geboortenaam Nousu). Hij woonde in Espoo, Finland.

Zijn eerste roman Operaatio Finlandia (Operatie Finlandia) werd in 1972 gepubliceerd. Paasilinna's romans zijn tot op heden (2008) in 45 talen vertaald. Sommige …Lees verder op Wikipedia