Boek
Nederlands

Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd

Annelies Karelse (auteur), Jolet Leenhouts (illustrator)
+1
Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd
×
Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd

Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aan de hand van zwartwittekeningen wordt verteld wat veelgebruikte Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden betekenen. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Gooi het maar in mijn pet : uitdrukkingen en zegswijzen getekend en uitgelegd / Annelies Karelse ; met ill. van Jolet Leenhouts
Auteur
Annelies Karelse
Illustrator
Jolet Leenhouts
Taal
Nederlands
Uitgever
Bussum: Pereboom, 2004
108 p. : ill. + cd-rom
ISBN
90-77455-28-0

Besprekingen

Uitdrukkingen en zegswijzen begrijpen is vooral voor anderstalige, taalzwakke en autistische kinderen niet eenvoudig. Abstract taalgebruik is een van de grootste struikelblokken voor kinderen die om een of andere reden problemen hebben met het Nederlands. Dit boekje biedt uitleg over 100 veel gebruikte uitdrukkingen en zegswijzen. De opbouw is steeds hetzelfde. In 'Wat zeg je' wordt de letterlijke betekenis door een tekening weergegeven. Daarna volgt een voorbeeld. In een klein verhaaltje wordt de uitdrukking gebruikt in een context die voor kinderen duidelijk is. Deze betekenis wordt nog eens kort en krachtig weergegeven in 'Wat bedoel je?' Ten slotte volgt een langere verklaring in 'Waarom betekent het dat?', met vaak een verwijzing naar de herkomst van de uitdrukking. De vaak grappige voorbeelden komen uit de leefwereld van kinderen. Zij kunnen het boek zelfstandig of met hulp van een volwassene lezen.

Het boek en de bijbehorende cd kunnen ook in het onderwijs door (groeps)l…Lees verder
Honderd bekende en minder bekende uitdrukkingen en gezegdes uit onze taal worden aan de hand van een zwartwittekening en een eenvoudige verklaring uitgelegd aan de doelgroep, kinderen van midden- en bovenbouw basisschool (tot en met 12 jaar). In de tekening staan meestal twee kinderen: een noemt de uitdrukking (in tekstballon), de ander ziet de letterlijke betekenis. In eenvoudig taalgebruik volgt daaronder een voor de doelgroep herkenbaar voorbeeld waarbinnen de uitdrukking gebruikt wordt, aangevuld met de oorsprong hiervan (vaak maar één zin). Op een bijgeleverde cd-rom staan alle complete tekeningen, alle tekstballonnen en de tekeningen zonder tekstballon. Deze kunnen worden geprint en uitgeknipt om ermee te spelen. Naast gewoon gebruik op basisscholen ook leuk aanvullend lesmateriaal voor kinderen waarvan Nederlands niet de moedertaal is (ook ISK, dus oudere leerlingen). Het boek (niet goedkoop) is eenvoudig, maar aantrekkelijk uitgevoerd. Bevat inhoudsopgave en trefwoordenregister.