Boek
Nederlands

Mijn hond Flip

Anke De Vries (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Mijn hond Flip
×
Mijn hond Flip Mijn hond Flip
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kim krijgt een hond. Ze noemt hem Flip. Flip is heel slim. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Honden
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
Mijn hond Flip
Auteur
Anke De Vries
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
25 p. : ill.
ISBN
9789027646491 (hardback)

Besprekingen

Dit verhaal uit de serie 'ik lees' van Zwijsen is bestemd voor beginnende lezertjes. Het is geschreven in AVI 2 en kan al na een half jaartje leesonderwijs door de meeste kinderen worden gelezen. Kim krijgt een hond en ze mag hem met haar moeder zelf uitkiezen. Kim wil graag een waakhond maar uiteindelijk kiest ze een hond die er erg slim uitziet. Flip blaft dan wel niet maar al vlug ontdekt Kim dat hij behalve een goede waakhond ook een speurhond is.

Dit is een vlot geschreven, grappig verhaaltje over een trouw huisdier. Ondanks het AVI 2 niveau klinken de zinnen heel natuurlijk. De lay out is helder met mooi afgebakende blokjes tekst en illustraties. De tekeningen van Alice Hoogstad sluiten perfect aan bij de inhoud en helpen de jonge lezer bij het begrijpen van het verhaal.

[Anita Wuestenberg]
Kim krijgt een hond die ze samen met mama in het asiel mag ophalen. Na lang zoeken ziet ze een hond die ze leuk vindt. Het is geen waakhond en hij blaft ook niet. Maar Flip, zo heeft Kim hem genoemd, ontpopt zich als een echte speurhond. Hij weet zelfs de gestolen fiets van Kims juf op te sporen. Deel uit de serie 'ik lees!'*. Een oefenleesboekje met korte, eenvoudige zinnen, waarin hoofdletters en leestekens worden gebruikt, AVI-M3. Het hakkerige van de korte zinnen wordt enigszins gecompenseerd door het alledaags taalgebruik. Daardoor klinken ze wat minder stroef. Ook de inhoud is eigentijds. Een zakkenroller en een fietsendief zijn ook voor jonge kinderen van nu geen onbekend begrip. Door de manier waarop de hond een rol speelt in het leven van Kim en in haar klas, kunnen kinderen zich herkennen. De vlotte, met vaart geschilderde illustraties in mooie kleuren zijn qua gezichten wat karikaturaal. Met het fleurige omslag geven ze het verhaaltje een ludiek accent. Vanaf ca. 6 jaar.

Mijn hond Flip

Kim krijgt een hond en dat is best spannend. Ze wil een waakhond net zoals de hond uit het verhaal dat mama haar voorleest. In het asiel wordt ze zelf uitgekozen door een bruine hond die er heel slim uitziet. Het blijkt geen waakhond en blaffen doet hij evenmin. Maar dat geeft niet. Kim noemt hem Flip. Al snel ontpopt Flip zich tot een pittig diertje dat gauwdieven snapt en fietsendieven opspeurt. Uiteindelijk blijkt het gewone bruine hondje met een witte vlek op zijn neus niet alleen een uitstekende waakhond, speurhond en zelfs blafhond te zijn. Ook in dit deel uit een reeks voor eerste lezers weet de schrijfster met beperkte woorden een verhaal weer te geven dat mooi aansluit bij de ervaring en belangstelling van deze doelgroep. Kleurrijke illustraties geven weer wat er in de tekst gebeurt en bieden op die manier een aanvullende ondersteuning. Daarom is het misschien een klein beetje storend dat de fietstas waarin de juf naar wat lekkers voor Flip op zoek gaat, nergens te zien is…Lees verder

Suggesties