Boek
Nederlands
Als in Stockholm een paar moorden op identieke wijze worden uitgevoerd als de executie van een gezin zeventien jaar eerder, waarvan de daders nooit gepakt zijn, probeert rechercheur Ewert Grens de zaak nu wel op te lossen.
Titel
Drie dagen
Auteur
Anders Roslund 1961-
Vertaler
Ron Bezemer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Jamåhonleva
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
519 p.
ISBN
9789044543018 (paperback)

Besprekingen

Dat wordt weer smullen

Verrassend of origineel is de nieuwe thriller van Anders Roslund niet. Drie dagen geeft je precies waaraan je als liefhebber af en toe behoefte hebt: een solide en spannend verhaal.

 

Edwin van der Sar, Dirk Kuijt, Marc Overmars: allemaal stopten ze op een zeker moment met voetballen, namen groots afscheid en keerden daarna in betrekkelijke stilte terug bij de club waar ze ooit begonnen. Er was een noodsituatie ontstaan en zij waren de enigen die konden helpen. Nog één keer.

Ook Piet Hoffmann, de hoofdpersoon in Anders Roslunds nieuwe thriller Drie dagen, is al een tijdje met pensioen. Hij leidt een bedaard leventje als baas van een beveiligingsfirma, echtgenoot en vader van drie kinderen. Zijn vorige leven als infiltrant in misdaadsyndicaten overal ter wereld, met voortdurend gevaar voor eigen en andermans leven, is voltooid verleden tijd. Hoffmann bakt nu pannekoeken voor zijn kinderen.

Maar Roslund, die roem vergaarde als de helft van een schrijfduo met ex-crimineel Börge Hellström en later samenwerkte met een lid van de bekendste misdaadfamilie van Zweden, kent de wereld die hij beschrijft goed genoeg om te…Lees verder

Een vijfjarig meisje overleeft als enige de moord op haar familie. Zeventien jaar later is het voor rechercheur Ewert Grens nog steeds een traumatisch gebeuren, omdat hij er niet in is geslaagd de daders veroordeeld te krijgen. Een nu worden er weer op dezelfde wijze moorden gepleegd. Elders in de stad wordt Piet Hoffmann, ex-crimineel en later informant van de politie, bedreigd met moord op zijn gezin als hij niet ingaat op de gestelde eis: het ontketenen van een bendeoorlog. Zowel Grens als Hoffmann gaan op onderzoek uit, concluderen dat er een verband is en proberen onder enorme tijdsdruk de zaak op te lossen. De schrijver is een meester in het bedenken van razend knappe intriges, het creëren en vasthouden van spanning en het uitwerken van de meest ingewikkelde puzzels. Daarmee is dit een meeslepende thriller geworden, zonder twijfel een van de spannendste van de afgelopen tijd, waarbij ook de karakterisering boeiend en menselijk is. Roslund kan goed vergeleken worden met Henning M…Lees verder