Boek
Nederlands
Een ouder echtpaar wordt geconfronteerd met beginnende dementie van de man.
Titel
De tunnel / A.B. Yehoshua
Auteur
Abraham B. Yehoshua
Vertaler
Kees Meiling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Haminhara
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, copyright 2021
398 p.
ISBN
9789028451155 (paperback)

Besprekingen

Diepgravende ingenieurs

Er moet een weg worden uitgestippeld, maar er is een obstakel. Het lijkt wel een metafoor voor de immobiliteit van het moderne Israël.

Voornamen schieten hem niet meer automatisch te binnen, op straat herkent hij een oud-collega niet, hij vergeet de startcode van zijn auto en hij weet alleen nog bij benadering waar hij woont. Stap voor stap is in De tunnel de aftakeling van het geheugen van de gepensioneerde ingenieur Zvi Luria te volgen. Tegelijk is Abraham Yehoshua's roman een complexe, soms kluchtige roman over 'twee volken (die) in één vaderland leven'.

Toen hij nog als ingenieur voor de staat werkte, had Luria andere dingen aan zijn hoofd. Op zijn kantoor had hij een portret van Ben-Zvi hangen, de tweede president van Israël. Die had hij hoog zitten, omdat hij 'een bescheiden en oprechte man' was, een 'waarschuwing tegen corruptie'. Asaël Maimoni, de jonge ingenieur die nu in Luria's oude werkkamer bivakkeert, heeft het portret laten hangen, maar voor hem heeft het een andere betekenis: Maimoni is het te doen om Ben-Zvi's overtuiging dat de Palestijnse boeren en de bedoeïen…Lees verder

Vergeten kan een vloek en een zegen zijn

Abraham Yehoshua laat het geheugen van een gepensioneerde ingenieur langzaam aftakelen en roept intussen vragen op over het leven in Israël. Het resultaat is een complexe, bij vlagen kluchtige roman, vol van symboliek.

Voornamen schieten hem niet meer automatisch te binnen, op straat herkent hij een oud-collega niet, hij vergeet de startcode van zijn auto en als het erop aankomt, weet hij alleen nog bij benadering waar hij woont. Stapje voor stapje is in De tunnel de aftakeling te volgen van het geheugen van de gepensioneerde ingenieur Zvi Luria. Toch is Abraham Yehoshua's roman veel meer dan een Israëlische pendant van Bernlefs Hersenschimmen. Het is een complexe, bij tijd en wijle kluchtige roman over 'twee volken (die) in één vaderland leven'.

Toen hij nog als ingenieur voor de staat werkte, had Luria andere dingen aan zijn hoofd. Op zijn kantoor had hij een portret van Ben-Zvi hangen, de tweede president van Israël. Die had hij hoog zitten, omdat hij 'een bescheiden en oprechte man' was, een 'waarschuwing tegen corruptie'. Asaël Maimoni, de jonge ingenieur die nu in Luria's oude werkkamer bivakkeert, heeft het portret laten hangen, maar voor hem heeft het e…Lees verder

Bij de gepensioneerde en gehuwde ingenieur wegenbouw Zvi Luria wordt beginnende dementie geconstateerd. Om de dementie te vertragen, begint hij onbezoldigd met de zoon van een oud-collega aan zijn laatste project: een weg in de Sinaï. Stateloze bewoners van een berg op het traject vormen een onverwacht probleem. De oplossing is een tunnel. De auteur (1936), bekend van onder meer ‘De minnaar’ en ‘De vijf jaargetijden van Molcho’ speelt in deze, ondanks het zware onderwerp, lichtvoetige roman met het begrip identiteit: Luria die aan de zijne vastklampt, de statelozen die ernaar op zoek zijn. Zo lopen er vele draden door deze rijke roman die in zijn beschrijving van Luria's huwelijk een ode aan de liefde is. Voor een breder publiek dan alleen in Israëlische fictie geïnteresseerden.

Man komt bij de dokter .... en dan?

A.B. Yehoshua schrijft over dementie en over Israël, maar is op zijn best in de passages over het huwelijk.

Er komt een man bij de dokter, in de eerste scène van A.B. Yehoshua's nieuwe roman De tunnel. Dat kan een grap zijn, maar ook een drama. Of iets ertussenin, want wie het werk van Yehoshua een beetje kent weet dat hij goed kan balanceren tussen komedie en ernst. De 83-jarige A.B. Yehoshua is de meest lichtvoetige en zachtmoedige van de grote Israëlische schrijvers, en in De tunnel zien we hem op zijn best.

De man in kwestie is Zvi Luria, gepensioneerd wegenbouwkundige, de dokter een neuroloog die hem vertelt dat hij aan een beginnende vorm van dementie lijdt, er is een kleine atrofie zichtbaar in Zvi's hersenen. Niet dat de diagnose als een verrassing komt, de gepensioneerde merkt aan het voortdurende vergeten van namen dat er iets in zijn hoofd veranderd is: 'de voornamen smelten als het ware weg wanneer ik ze probeer aan te raken'. Onlangs nam hij ook in plaats van zijn kleinzoon een ander jongetje mee uit school, en als hij bij de dokter vandaan komt, koopt hij…Lees verder

Over Abraham B. Yehoshua

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door מרדכי קרניאל

Abraham Yehoshua (Hebreeuws: אברהם ב. יהושע) (Jeruzalem, 19 december 1936) is een Israëlisch schrijver.

Achtergrond

Yehoshua komt uit een familie van oostelijke Joden. Hij studeerde literatuur en filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Werk

Sinds 1972 woont hij in Haifa en is hij professor literatuurwetenschap aan de Universiteit van Haifa.

Zijn werk bestaat uit verhalen, romans, toneelstukken en essays.

Politieke achtergrond

Yehoshua heeft het als een taak gezien een middenrol te in te nemen tussen Arabieren en Israëli's. Hij was jarenlang een voorstander van een Palestijnse staat. Hij stelde onder meer een omvangrijk document op met de Palestijn Izzat al-Ghazzawi. Bij de presentatie van zijn nieuwe boek "De Tunnel" (2020), dat over iemand gaat die in de eerste stadia van dementie zit, vertelde hij aan de on…Lees verder op Wikipedia