De tunnel

De tunnel
Besprekingen
Diepgravende ingenieurs
Er moet een weg worden uitgestippeld, maar er is een obstakel. Het lijkt wel een metafoor voor de immobiliteit van het moderne Israël.
Voornamen schieten hem niet meer automatisch te binnen, op straat herkent hij een oud-collega niet, hij vergeet de startcode van zijn auto en hij weet alleen nog bij benadering waar hij woont. Stap voor stap is in De tunnel de aftakeling van het geheugen van de gepensioneerde ingenieur Zvi Luria te volgen. Tegelijk is Abraham Yehoshua's roman een complexe, soms kluchtige roman over 'twee volken (die) in één vaderland leven'.
Toen hij nog als ingenieur voor de staat werkte, had Luria andere dingen aan zijn hoofd. Op zijn kantoor had hij een portret van Ben-Zvi hangen, de tweede president van Israël. Die had hij hoog zitten, omdat hij 'een bescheiden en oprechte man' was, een 'waarschuwing tegen corruptie'. Asaël Maimoni, de jonge ingenieur die nu in Luria's oude werkkamer bivakkeert, heeft het portret laten hangen, maar voor hem heeft het een andere betekenis: Maimoni is het te doen om Ben-Zvi's overtuiging dat de Palestijnse boeren en de bedoeïen…Lees verder
Vergeten kan een vloek en een zegen zijn
Abraham Yehoshua laat het geheugen van een gepensioneerde ingenieur langzaam aftakelen en roept intussen vragen op over het leven in Israël. Het resultaat is een complexe, bij vlagen kluchtige roman, vol van symboliek.
Voornamen schieten hem niet meer automatisch te binnen, op straat herkent hij een oud-collega niet, hij vergeet de startcode van zijn auto en als het erop aankomt, weet hij alleen nog bij benadering waar hij woont. Stapje voor stapje is in De tunnel de aftakeling te volgen van het geheugen van de gepensioneerde ingenieur Zvi Luria. Toch is Abraham Yehoshua's roman veel meer dan een Israëlische pendant van Bernlefs Hersenschimmen. Het is een complexe, bij tijd en wijle kluchtige roman over 'twee volken (die) in één vaderland leven'.
Toen hij nog als ingenieur voor de staat werkte, had Luria andere dingen aan zijn hoofd. Op zijn kantoor had hij een portret van Ben-Zvi hangen, de tweede president van Israël. Die had hij hoog zitten, omdat hij 'een bescheiden en oprechte man' was, een 'waarschuwing tegen corruptie'. Asaël Maimoni, de jonge ingenieur die nu in Luria's oude werkkamer bivakkeert, heeft het portret laten hangen, maar voor hem heeft het e…Lees verder
Man komt bij de dokter .... en dan?
A.B. Yehoshua schrijft over dementie en over Israël, maar is op zijn best in de passages over het huwelijk.
Er komt een man bij de dokter, in de eerste scène van A.B. Yehoshua's nieuwe roman De tunnel. Dat kan een grap zijn, maar ook een drama. Of iets ertussenin, want wie het werk van Yehoshua een beetje kent weet dat hij goed kan balanceren tussen komedie en ernst. De 83-jarige A.B. Yehoshua is de meest lichtvoetige en zachtmoedige van de grote Israëlische schrijvers, en in De tunnel zien we hem op zijn best.
De man in kwestie is Zvi Luria, gepensioneerd wegenbouwkundige, de dokter een neuroloog die hem vertelt dat hij aan een beginnende vorm van dementie lijdt, er is een kleine atrofie zichtbaar in Zvi's hersenen. Niet dat de diagnose als een verrassing komt, de gepensioneerde merkt aan het voortdurende vergeten van namen dat er iets in zijn hoofd veranderd is: 'de voornamen smelten als het ware weg wanneer ik ze probeer aan te raken'. Onlangs nam hij ook in plaats van zijn kleinzoon een ander jongetje mee uit school, en als hij bij de dokter vandaan komt, koopt hij…Lees verder
-
Abraham B. Yehoshua
-
Kees Meiling